男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
凹洞係咪一定要pico/co2先得
防曬重要呀
特別係用完a醇
試下轉其他牌子
我用kiehls 覺得效果幾好
你2% bha+20% azelaic acid+0.2% HPR一個月都冇改善?仲有冇繼續出新痘
有 新既都大毒瘡 但茶幾日啲印都清到既
係舊既太頑強
巴打係咪嚴重暗瘡
如果你過咗a醇既排痘期(acne purging**) 都仲係咁生痘就最好去睇醫生啦
**around 2-8 weeks
好似對比其他人唔算。。。
排痘期係2- 8weeks?
甘我開始左4個禮拜 未8既。。。
我係水楊酸 a醇 壬二 一齊茶 夜晚
持續出大毒瘡的話建議睇醫生
唔多瘡,用a醇人唔會都ok
想問邊隻好啲?
Ok 呀 好多皮膚科醫生都係以A 醇A醛產品(什至a酸)護膚
不過係therapeutic concentration下 初次用或多或少有d 難以忍受既副作用 例如爆痘期(acne purging),面紅,甩皮 唔係個個接受到
A酸我最近買咗黎搽,有幾粒瘡 唔知點解年幾2年都唔退, 又唔係石頭瘡

係咪nodules 嗰種?呢類就咁用藥膏都好難消
想快d 好 可能要睇醫生打cortisone 針 或者要口服藥物幫助快d好返
就係類似nodules, 有3粒,有少少濃係入面🤦🏽‍♂️
都唔知點解呢幾年 無端端生咗3粒
要口服咩藥 家庭醫生都得?
打針 打手?
🙏🏽🙏🏽
口服藥不外乎係四環素&A酸 不過如果你唔係成日生痘都未必需要食 建議有需要都係睇返皮膚專科問下意見 (非皮膚文憑)
https://youtu.be/CYIngCbWJLI
打針係打落痘到 可以參考呢段
Btw 香港好多皮膚科醫生都比較9 hea 如果你真係決定要睇醫生 建議做功課搵下邊d 比較好
其實有冇男人做過飄眉個D野?
條眉天生短
唔該哂
Hydroquinone 4%
可以輪替用
懶得追post有無邊間男士美容院推薦?
我都想知, 想搵d 靚女做下facial
我想紋整條眉,要型棍子
我想搵仔多d無咁尷尬
要搵 男師父
呢到有無人做過Capri laser or 光動力治癒減少出油量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞