男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
想問下有冇類似 ysl 最近出嗰隻防曬粉底好用?同埋點樣揾一隻啱自己膚色嘅防曬粉底
好想遮下啲暗瘡疤
粉瘤?
就咁睇唔似,遲下睇醫生
市面上有十九幾隻暗瘡膏,想問下有邊隻暗瘡膏真係 work?
benzoyl peroxide (BPO)
外用成分來講最有效 無抗藥性問題
缺點:刺激性大,皮膚易敏感&會漂白毛髮 皮膚敏感者不適用

另外水楊酸gel都有d用ge

嚴重暗瘡既話 請睇醫生
我以前有食過高劑量 A 酸嘅,理論上應該已經斷咗尾,只係近排有時生一粒半粒細細粒唔知點搞
又驚留疤,本身已經多疤
食過A酸 可以考慮長期搽濃度A醇or 0.1%A酸 減低暗瘡翻發機會
唇嘴
脫鬚
黑眼圈
有無推介
厚唇 想割左佢
我有搽 Neutrogena 百幾蚊嗰隻嘅,不過有時都會生暗粒,但係唔識搞
定係可以換其他 A 醇?
食過A酸之後既日常保養多數都係圍繞住水楊酸+維a
日頭水楊酸精華去角質 + 啱你用既防曬
夜晚維A
應該可以減少暗粒出現
Btw 如果你係油性肌又係男性荷爾蒙旺盛既男士
單靠護膚品其實係好難做到0暗瘡
因為你既油脂分泌問題只係得醫學級別治癒先幫到
E.g. 口服A酸,photodynamic therapy, capri laser 先解決到
額頭經常性出油 淨係額頭係咁嚴重
明明搽左保濕cream都係咁
仲有冇其他方法
differin 0.1%
neutrogena抗老ok,抗痘唔夠
試下B3精華
有無邊間美容院做收毛孔係ok
本身係香港少生暗瘡 但係去到加拿大就成日生去加拿大前1個月開始每日都早晚爽膚水+kiehls 去斑+保濕 唔知係咪啲產品有影響?
是咪花粉敏感
由細到大都冇試過花粉敏感會生暗瘡?
加拿大啲草唔一樣品種

因為點睇空氣污染都係香港嚴重啲
你skincare冇轉,唯一變化應該就係水土上嘅植物
你床褥枕頭應該都係新㗎啦?移民唔會係二手㗎嘛

又或者你好大壓力荷爾蒙失調
有冇護照,可唔可以平睇醫生
成日Fb見到果d做機減肥有冇巴打試過
男人老狗就做運動減啦 做機
見佢地搵埋明星吹到咁勁好奇問下
睇咗尖陳,建議做laser,整走3粒嘢
有冇巴打有做早C晚A?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞