男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
準備想試 但唔想用防曬
唔用防曬好快變老
有冇人同我一樣

用洗面產品 反而塊面好油 (有用爽膚水)

但剩用清水洗面 反而塊面咩事都冇

又唔油 又生少粒粒
有冇邊隻唔油又要洗
唔用防曬好快變老
有冇邊隻唔油又易洗
有時訓訓下會全身生好多粒 主要系手腳
痕到似比蟻咬咁 要點搞
可以上網or去youtube做下research 先
我唔敢亂介紹你

加上 如果你要做早C晚A
一定要做防曬
唔係嘅話 會搞到你更加黑

保養係好麻煩㗎 但值得
試諗下 去到40幾你仲食到後生女
本身混和偏油性肌膚淨係用開 kiehl's洗面+抗衰老+保濕+眼霜+防曬
想試下用ordinary有無邊D產品介紹??
係咪有蝨
donki松本清log on好多款自己試
咁唔好試,衰過唔用
有機會用錯洗面產品,同埋冇搽番保濕鎖水產品
化妝水得保濕冇鎖水
洗面:Glucoside或者Glycolipid
抗衰老:Buffet + CuGHK 1%
保濕:NMF + beta glucan

TO冇眼霜得眼精華,防曬冇特別不如日本牌子
皮膚科醫師來解答 許多人為了避免曬黑,出門前都會擦防曬做好防護,也有人會補充維他命C 保養達到美白效果,但究竟擦維他命C 後曬太陽會不會造成反效果反而變黑,皮膚科醫師解答,其實皮膚擦維他命C 後曬太陽並不會變黑,反而具有加速色素代謝的效果,對減少紫外線傷害很有幫助

https://heho.com.tw/archives/237987#:~:text=%E7%9A%AE%E8%86%9A%E7%A7%91%E9%86%AB%E5%B8%AB%E4%BE%86%E8%A7%A3%E7%AD%94,-%E6%97%A5%E6%9C%9F%EF%BC%9A%202022%20%E5%B9%B4&text=%E8%A8%B1%E5%A4%9A%E4%BA%BA%E7%82%BA%E4%BA%86%E9%81%BF%E5%85%8D%E6%9B%AC,%E7%B4%AB%E5%A4%96%E7%B7%9A%E5%82%B7%E5%AE%B3%E5%BE%88%E6%9C%89%E5%B9%AB%E5%8A%A9%E3%80%82
大部分非水上運動專用普通SPF30洗面奶都洗得到
早C晚A角質層會薄咗
零防空裝打龍冇話唔得
幫助皮膚生Cancer早啲刷首抽
護髮有咩推薦
我見佢話vitamin c 都有防紫外線功能以為可以偷雞唔用 見到上網個啲又話會渣到白,又話會焗到爆倉 又話要用特別makeup removal 野洗
試下無印或者curel
睇緊隻paula choice
毛孔大有無方法縮返細
平時洗面 爽膚 保濕 防曬 會拍控油碎粉
個個星期都有deep clean+保濕mask
咩形狀咩成因
無乜點研究過
就咁睇一粒粒咁都幾明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞