男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
視乎你法令紋係靜態紋(肌膚結構)定動態紋(肌肉收縮)
前者A醇可以幫助改善,後者要打botox或其他醫美手段
動態嘅意思係笑嗰陣時有?
有表情動作先有嘅紋
20頭,本身油肌,本身有護膚習慣,塊面兩邊好少生暗瘡但多暗粒,有燈照鏡就會見到好多唔平有粒粒嘅位,成日忍唔到手去擠所以以前啲印都幾嚴重
加上自己成日比廣告燒到買新護膚品(主要上平粒粒同去印),長久落嚟皮膚開始頂唔順變得敏感,啱啱冬天甩皮甩得幾嚴重,搽極保濕都冇用,好似有層好孩嘅野喺面,同埋好易紅
之後天氣轉返熱,甩皮冇咁嚴重,回歸基本步用保濕就算,兩、三日先用一次果酸,保濕開始吸收好左,加上唔使戴口罩,粒粒都真係平左
而家轉用早c晚a接近一個月,皮膚係由穩定轉為好,摸塊面係真係滑,唔係平時搽完保濕摸落嗰種滑手,而係塊面真係吸水,摸落又冇乜起伏位。最近睇左Dr.Grace條片,試緊每兩晚a醇就用一晚果酸。
不過始終呢排天氣清爽,都驚皮膚嗰種好只係假象,過埋呢個夏天先敢再conclude不過見到而家塊面啲印淡哂,望落去有光澤,成個人真係開心左好多,起碼唔使擔心其他人望到會點
朝早: 菇水+Timeless Vit C+Cream+防曬
防曬用緊Biore新出嗰隻,佢個調色效果幾好,保濕都唔錯唔會好快乾
夜晚: Cerave洗面+Cerave A醇+Cream
一個星期1-2次泥mask,敷泥mask後再用保濕paper mask再用水光機碌,paper mask我用eaoron藍色嗰隻,hktvmall買,幾平,保濕都幾好
用完泥mask大概三日後,會用油刮痧,刮完沖水後再敷mask+碌機
有咩大家一齊討論下男士護膚化妝都唔係啲咩新奇事,塊面端正啲比人印象都好啲,希望幫到大家
好似靜動都有
你用百幾蚊實驗,試下搽TO retinol或者differin半個月睇下有冇改善
有嘅話可以投資啲貴價啲嘅retinol(幾百蚊至千幾蚊不等)
冇用嘅咁你去打botox啦
有冇刮痧板分享,我呢期搵緊
TO = the ordinary?
冇呀,我都係拎屋企嗰塊,好耐之前買
我都係油肌用Biore碧柔極水感防曬液,好水好正,用完好補濕同爽

暫時護膚程序係:
早:
Glucoside Foaming Cleanser(TO) > Kiehl's男士爽膚水 >Niacinamide 10% + Zinc 1% (TO) > Biore碧柔極水感防曬液

晚: Glucoside Foaming Cleanser(TO) > Kiehl's男士爽膚水 > Salicylic Acid 2% Solution(TO) > Niacinamide 10% + Zinc 1% (TO) > Natural Moisturizing Factors + HA (TO)

E家D紅印消得好快,就算生一兩粒暗瘡都好快好
BTW,The Ordinary d product真係好臭,洗面爽膚同補濕可能之後會轉
好嘅防曬好重要之前用sunplay skin aqua紫色嗰隻,好快就乾到有甩皮跡象
而家用biore呢隻,真係全日都keep到補濕,仲要唔貴
轉嘅話可以試下用factiv之前用過佢啲product,效果都唔錯,係價錢上會貴過TO差唔多一倍
嚴重黑眼圈有冇得救
應該都唔止貴一倍
我會考慮試下the inkey list,好似唔錯
遮瑕膏
miyas work我都有買過 真係智商稅
仲諗住天然野會有效啲 點知又貴又唔好用
以前真係行左好多冤枉路買過好多唔啱用嘅
好彩而家終於搵到set自己啱用嘅
後尾開始睇下啲有營養既youtuber 美上美 dr grace 外國既唔記得名
發現原來唔係天然就一定係好
有美國藥監認正既牌子 都有唔少平靚正既
cerave cetaphil lrp(部分產品有酒精)
但見間miyas work越做越大真係好激氣
又貴又廢
尼啲害群之馬搞臭曬香港出品個朵
算啦唯有同自己講護膚品呢家野好難夾
我地冇用可能有其他人啱用
交個智商稅買個教訓就算
我而家都係用cerave多,唔搞到太複雜,簡簡單單,比啲耐性,慢慢養好皮膚
我都有支cerave面霜
師兄們有冇推介去邊到清黑頭同做下facial 好?
想問下兩邊面係焗既地方會面紅, 不過之後又會退
有Rosacea打pico laser有無用?
之前有去過間叫halo_skin嘅 喺ig搵到
清得幾乾淨 單次消費
不過facial都係治標唔治本 平時都可以用下酸類代謝皮膚 黑頭暗粒都會平啲
thanks 師兄我上ig 睇下先
paulaschoice唯一缺點真係貴
之前買a醇嗰陣諗緊買cerave定寶拉 最後見到個價錢就決定買cerave
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞