[Switch] 火焰之紋章 Fire Emblem Engage (9) | DLC 4等候區

742 回覆
7 Like 3 Dislike
其實d能力值變左綠色係咪即係升到上限?連食野加能力值都唔俾
係咪同一角色同一職業嘅上限都係一樣?
我實測咗,愈遲打愈難打,我第一次打,隻boss 31 lv
兵仔就高階7lv

結果第一次打唔過,又發現有第三場遭遇戰(我打到救完神威就無再推主線,打外傳同埋dlc),打完諗住升下lv睇下點。點知返去試打,點知又強咗,boss 32lv 兵仔高階8lv

心諗,我打一場遭遇戰都係得幾隻升咗1 lv,結果就敵全升1 lv。無計了,係時候食點數booster,谷主角、yunaka、狼女、黑妹、anna

最後我係咁打:

主力引怪打怪,法師、弓手、後排輸出放後,死守左下。清晒所有增援之後開始爆3石

狼女左上、主角中間、Yunaka 右上,爆完石,除咗囉3位主力外,其他守左下,幫手清6狼3騎增援

3條路靠3位主力各自打,推到最上中間位,有回避+回血地板,主角放霧,3位都有龍咒,結果靠3條友推爆
劇情問題
第一次見到嗰陣以為係特別角色黎,點知係卒仔
但係好撚勁 成日盾鳩晒啲仆街
如果魔導大炮好似佢咁多都應該幾撚難搞
未出井之前淨係覺得唔夠礦石
而家錢同礦石都唔夠
覺醒dlc,敵人卒仔能力150前後,自己能力110前後。

想全清根本無可能
咁其實食加能力值嘅道具都只係令到個角色快d reach到個上限,而唔會提高上限?
應該係打得太快令呢關易左
一開波流星加雷暴殺左邊既長弓手,然後再動軍師貝爾反撃清左邊
其他人向上走,開霧打右邊同中間敵人
記得3回合左右就打爆3石,然後劇情出水tum同增援
上方增援得2隻弓同2隻隕石法好易清

應該有D增援係破左防護罩就唔出,或者過多幾回合先出
速推慳返唔少時間
好似係第三round 下面出馬,第五定第六 round 左下右出兵。
隊伍一分散就會出水加左下右出增援
爆石下一round 下面就會出狗

越遲爆石,上面越多兵。
上面增援好似去到30 round

到時一爆石,上面廿幾隻攻曬落黎,下面又出狗,跟本清唔曬
想拎井入邊既糖果武器瘋狂全彈發射
全隊炮兵係起點慢慢射
啲劇情好似睇緊舞台劇咁

超難無DLC   86 hrs爆機 12女+偽娘舞者

覺得op嘅有: 聖者迴避坦chloe(老師戒) 勇士肌肉妹lyn  偽娘eirika 有錢妹celica重唱龍咒
無敵迴避坦: 主角 學雙重支援後

無話邊隻必練 諗好4隻主力輸出 練乜都得
超難唔喺想像中咁難 似FEH個超難 但未去到FEH地獄每步都要計住
like this game
主角專職用到dual assist?
加90回避個個
佢張圖兩招都繼晒
但dual assist放主角專職係發動唔到
學錯技 爆左機先知
全部人能力得100-110,敵人已經去到170-180
完全唔夠打,重玩算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞