Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
23年
輸息唔重要,價格升就得。買得黃金就唔會係為咗收息。正如買低息既美股唔通唔會輸息比俾國債?如果股價升就justify到。
問題係有咩因素令黃金升?長期既通脹、經濟積弱難以提振、地緣政治不穩、貨幣金融系統信心減弱、貧富差距不斷加深引起社會動盪。我覺得呢啲風險因素未有喺黃金既價格上完全反映,所以我選擇長期持有黃金

另外我都唔係單純for黃金,而against 美金美債。兩者其實係complementary。我個倉其實有大量美金同一定數量既短年期美債。所以我唔係all in黃金白銀,只係大家聽得我講黃金多,比較少提及我美金美債既倉位

我主要concern係美股,宜家個市感覺係賭場盡最後一分努力吸客割韭菜。我相信未來一段時間內,只要市場一有暫緩加息既消息,就會有相當吸引既升勢。我會睇情況逢高加沽。
現階段保存實力,美金都ok。美金衰落會係一個起起伏伏、長期既過程,唔會一夜間完成。面對短期股災,美金避險功能十分好。
另外我覺得美金信用已經同銀行系統綁埋一齊,銀行收皮,持有美金都收皮。所以fed救美金就必須救銀行。業債不只會斷加深
建唔建議而家入場 跳埋最後一part 舞
我21年頭先玩,呢兩年就豬到仆街
冇話一定要同債比 但債已經係最容易比較同埋有避險功能
今時今日避險產品咁多 見唔到有咩需要用一隻correlation唔高 反應又唔高(正如你對TQQQ要用TMF一樣) 而且易比fundamentals左右既產品
correlation問題其實都好耐下 討論all weather既時候好多人都suggest將佢換做utilities 一來就係金correlation唔夠二來就係冇highly leveraged products
老實講真係怕美元危機你應該直接用實金 擺得係戶口就有更多選擇
咁既話點解唔係石油之類既資源

只要仲有人類文明咁資源一定係有價值
短期債個yield狂跌,真係不停落注買fed減息
long 少少vix都話
放煙花加沽夾死你
自己做Leverage買etf都係leveraged etf
@博唔刀
你之前係咪話keep住4%息口幾年都可以有牛市?定上落市?
而家fed子應該讓步但唔代表減
out巴點解23年
佢意思係
23年都係大底
就算比多次00年、08年、20年同23年大底你去撈底,你都係會錯過
今個星期話印錢之後
大市連債都fomo埋
好似齊齊上哂船準備開咁
希望唔係鐵達尼
衰退play 我d銅礦含曬
https://lihkg.com/thread/3336997/page/1
家用電腦都可以運行無道德審查Chat AI
都係果句
坐定定
貝來德都想買CS ,睇黎真係this time is difference(同雷曼比)
FRC 呢啲接飛鏢
點解唔追
msft
nvda
amd
meta
四寶
https://youtu.be/l1LToBuaxrc

CS 似信心問題多
佢本身唔似有好大問題
但當然唔知auditor 講既重大缺陷係乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞