Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
大師兄歸位了
記得佢之前入過唻
佢鮑蛇一句點燃市場個po真係經典

好多時d媒體果d執住佢一兩句無限放大
biden 話升corp tax rate 去28%
想問減息同tmf升有咩關係
唔係息口升得愈多,美債利息回報愈高咩
每期收到嘅錢(票面利息)係固定,美債息跌=每期收到嘅錢計返百分比少咗=債價上升
TMF表現~=債價+利息回報
今次銀行爆炸
Svb 咩事
4:46 開始講SLB Financial(SIVB)事件,佢講嘅角度係加息如何導致今次事件。算係其他人比較唔會提到嘅角度。
14:32 Anna Wong預計非農喺22.3萬,比市場預期略低,因為1月異常的季節性調整消失。另一方面,如果非農喺30萬以上,3月FOMC會議加0.50%嘅機會就好高。
https://www.youtube.com/watch?v=OGGZAgRFTt8
我好奇,債券既年期會落會影響兩者之間既關係
比如話20年既美債同5年既美債係咪同樣會收到減息影響而價格會上升

同埋會唔會有息口以外既因素影響到債券既價格,例如最近講緊既美國債務違約,如果違約既話理論上美債etf,比如係tmf會下跌?

留意開美國國會議員買咩,留意到無論共和黨定民主黨都賣左好多手頭上既股票,買入左好多美國債同州債,諗緊如果來緊6月傾唔成債務上限,佢地D債券咪奶晒野
即係如果5年債息、20年債息都上升1%,20年國債價格的下跌百分比會大過5年國債的下跌百分比。
但係聯儲局加息係加fed funds rate,fed funds rate加1%,唔代表5年債息、20年債息都會上升1%。

至於債務上限......都係FF吓好啦,99%都唔會真係爆
非農喺22.3萬,比市場預期略低
但我睇investing 市場forecast 係20.5萬
你留言同佢講
可能Bloomberg, investing.com數據唔同,都可能係佢careless mistake
https://www.investing.com/news/stock-market-news/nfp-march-2023-preview-expectations-importance-for-fed-and-how-to-trade-the-report-3026352

The Street is forecasting that the U.S. economy added 225,000 jobs in February, according to 69 economists surveyed by Bloomberg. The forecast ranges between 183,000 and 271,000.

Anna Wong 估223k
大飛龍賭大細
溝TQQQ到永遠
均價40
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞