Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
點都加0.25%啦
乜都唔加咪姐係話好多銀行過唔到stress test 有systemic risk, 仲衰
其實都唔算係,shareholders 一樣都係冇得淨
係desositers 有保障
不過可以at par 借平錢,真係唔會再bank run 了個啲咩mtm loss = nothing 了
進入加息週期,做短期對沖有無得諗?
i mean銀行做
不嬲細股都係危險
夢想股更甚
邊度有掛機 任務
但係佢冇講到利率係幾多
如果個利息比repo低,咁有息差賺,個個都會去借
如果個利息同repo一樣,咁大家去借repo咪得

好似#409咁講,間銀行唔係借唔到錢,而係realise loss嘅損失比支付短期利率嘅利息損失更少

睇唔明呢個fund對解決今次個問題有咩用
朝早追完數好地地又輸突 好撚灰
想淨低啲錢買call算
睇下清流君既片
切好profolio 分散風險
經歷牛熊
呢個做法
算係最有效率既投資方法
開住 can 版edge 掛機
click 入你account 有任務做 會收到rewards
再裝埋Skype
set edge做default browser
切咗啦,上年經歷牛熊輸足一年
講返𠵱排LETF嗰到,債ETF嗰part我係加大緊佔比,唔知今次經唔經歷到大爆炸

btw 我最大part應該係儲蓄保
退保價值計升到差唔多佔資產嘅4成
儲蓄定投資相連
你嗰個計翻年回報大概有幾多
投連應該講唔出「升」到4成佔比啦?
儲蓄壽險
唔識計,淨係計Surrender Value 由21至22年計升咗22.5%
嚟緊佢畀嘅估計,嚟緊十年個Surrender Value大概每年升16-14%
可能係跌得少過其他
我自己嗰舊就係咁 都有d outperform 嘅
保證定非保證
22.5%咁多?
定係有部分係自己嘅本金
計曬,Surrender Value 嘛
當然未breakeven
不過有啲本身唔係我出錢供
唔會跌嘅 無投資成份
唯一真係經歷牛熊

我啲TQQQ就跌啦
我上年Cash/Saving比例創2020年有紀錄新低
基本上每個月出糧扣除所有開支都係拎咗去溝貨
兒子
十年之後就可以做財演 tqqq百倍股升就追跌就溝
投連嗰啲應該唔會輸比6:4 啦
加0.5變加0.25已經當減息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞