Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
下星期又公佈GPT-4
啱啱問Bing AI
佢得出以下野
有埋source

FX戰士作者睇星期一跌,唔知佢想做咩trade
https://twitter.com/demk0814/status/1634372465370763265
等左好耐仲未收到EMAIL
冥燈 我就未見過作者有贏錢
但之前睇作者tweet好多係賺錢
唔識嗰啲日股

btw 見到out巴using English reply作者
有漫畫做對沖驚閪
your name
但唔驚嘅 政府都出咗手介入
Federal Reserve Board announces it will make available additional funding to eligible depository institutions to help assure banks have the ability to meet the needs of all their depositors
https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20230312a.htm

成立新嘅Bank Term Funding Program (BTFP)

只要各類機構(banks, savings associations, credit unions, and other eligible depository institutions)提供合資格抵押品(U.S. Treasuries, agency debt and mortgage-backed securities, and other qualifying assets),就可以獲得長達一年嘅貸款。
「有耶倫,有耶倫唔驚!」
抵押品嘅價值仲要係at par嚟計算
即係就算你啲國債蝕到仆街,聯儲局用票面價值(par value)同你計
Charles Schwab 好似就黎破產咁
https://lih.kg/3330353

我唔驚呀 呢個post樓主就驚到仆哂街
美國佬又搞撚掂
如果SVB 捱到呢度 咁無事
但好矛盾 佢唔係出事 fed 唔會咁做
無email
我用佢個bing掛機
做任務就得左
原來咁
玩哂
但結果又係要inject liquidity
SIVB呢單野提醒大家
strong hold micro cap以下既個股要小心
係今次加息周期
呢類股票係好高風險

同埋我相信fed會繼續加息
見到出面有啲人討論國債到底安唔安全。
其實關鍵係倉位大細,而唔係資產本身。
SVB出事係因為倉位太大同埋duration mismatch,而唔係國債或者MBS爆煲

就好似一樣嘢到底係咪毒藥,其實要視乎劑量。
一個人飲太多水都會水中毒。
開咗個壞頭 以後班銀行仲更加瘋狂買國債搏盡賺錢
反正一失手仲可以拎筆國債黎同政府借
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞