Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Nasdaq 100無金融股真係英明
即係牛一買tqqq 牛二買tqqq 牛三買tqqq 熊一都係買tqqq
依家馬後炮睇,d人都收多7年息先至爆,無輸晒
係 所以我自己都另開 無謂喧賓奪主 但入黎繼續學嘢
因子投資 只信SLYV 岩唔岩?
要整個profolio 睇
可能其他etf 因子唔穩定
會抵消小型價值因子作用
搞乜升咁多
美國佬搞掂?
今晚升既話係咪要追
tqqq竟然又有息派
上年年尾先有嚟咋喎
美國時間2pm、香港時間2am公佈FOMC議息結果,公佈結果後半小時後就係記者會。今晚預計都係加0.25%,不過更加值得注意係SEP (Summary of Economic Projections)入面點陣圖所顯示嘅2023年底利率預測中位數。
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

而家利率期貨市場預計年底會減息到4.25-4.5%,很難想像聯儲局官員會認同依個預期。我估計聯儲局口頭上仍然會保留5月加0.25%嘅可能性,SEP顯示嘅利率中位數會處於5.1% (代表terminal rate係5-5.25%)。

不過我又唔認為SEP或者鮑威爾會嚇到股市大跌,市場可以好似舊年年底咁唔相信聯儲局嘅預測。

至於通脹,中國reopening之後經濟復甦嘅力度比好多人想像中更弱,銀行危機亦都會令銀行收緊放貸,依兩點都有助降低通脹。隨住通脹回落,通脹就會逐漸唔再係市場嘅焦點,未來幾個月不停話要往死裡加嘅聲音就會逐漸消失。

不過當你真係等到通脹回落,市場焦點可能又會轉咗去另一樣嘢。
世事往往就係一樣嘢對你好重要,你就偏偏得唔到。到你得到嗰陣,嗰樣嘢對你嚟講已經無咁重要。

舊年CPI觸發市場大起大落嘅日子已經過去,之後要保持敏銳,留意市場焦點嘅轉變,亦都可以靠堅守紀律渡過市場動盪。不過就唔好無紀律又唔敏銳。
ChatGPT刺激科技界、銀行危機引起減息預期
1月份嘅所有數據都顯示過熱,但係2月份嘅數據冷卻返,PPI甚至低過預期。鮑威爾唔需要好鷹,只需要一如以往咁聲稱自己有決心應付通脹。

我預計鮑威爾喺press conference會強調金融系統穩建,釐清貨幣政策工具係用嚟應付通脹,而唔係用嚟處理銀行危機。

之前推出嘅BTFP已經幫到銀行,其他嘢可以交俾耶倫、交俾FDIC,唔需要用減息嚟處理銀行危機。
派幾多?幾日前買
未必關改計法事,可能係seasonal adjustment誇大咗1月嘅情況不過依啲嘢比較technical唔明都無所謂,總之2月嘅數據唔係過熱,你見近排連登都無咩人提經濟數據。

鮑威爾嘅工作係將訊息清晰、準確咁傳達俾市場,唔會專登去選擇容易引起混亂嘅做法。

「3月唔加、5月加」太容易引起市場嘅誤解。
一旦3月唔加,啲人即刻會懷疑銀行危機好大鑊,亦會吸引好多人賭5月都唔會加。一旦5月加返,啲人又會懷疑係咪重臨,亦都會吸引人賭6月繼續加。

最合理做法係3月加0.25%,同時口頭上保留5月加息嘅可能性,5月加唔加息就到時先算。
鮑威爾今晚唔會宣佈5月唔加息,咁樣只會令人質疑打擊通脹的決心,對解決銀行危機亦都無咩幫助。

至於停戰,全部消息都只係由俄羅斯同中國傳出,即係勸烏克蘭投降。

你有冇聽過西方消息話停戰?
而家烏克蘭準備緊用坦克反攻南部城市喎
你唔好信連登仔話收到風停戰啦
最後一段
未收到通知派幾多,淨係話今日除淨,29號派
0.14979
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞