Leveraged ETF 討論區 (57)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
平時啲bug好明顯,但今次真係難分真與假

原版

自己修正後
風險就係fed好快咁加息
有機會賺息蝕價
波動係$79-$87之間

一係再低一級風險既BIL
bil中 每月月尾出清 月頭除淨後買入 穩定賺差價唔駛比股息稅
Terminal Rate由之前接近6 去到𠵱家5.175
睇咗睇派息最吸引都係TLT
但長債𠵱一年半載蝕價蝕到癲
BIL 算係最低風險?
咁到底係多次retest $80失敗,定係唔太明顯嘅higher low?

最接近cash
如果啲cash想長放係卷商當profolio 一部分
BIL 算係幾好代替品
年期越短嘅國債就越接近Cash,下跌風險會細啲,但當然價格上升嘅潛力都細啲。
所以都係睇你真係想hold多啲cash傍身,定始終都係想投資。
諗下先,不過𠵱排都係無乜閒錢想放Broker嗰邊
Fistrade 嗰邊大倉本身都係月月清甚多少量孖展借錢
IBHK𠵱邊細倉又無咩買 唔想專登換USD買BIL
幾乎無風險
我除淨前放 除淨後入 個個月執2,3毫

除淨後91.4x入 除淨前91.7走 。又91.4x買

佢除淨後都唔會點沒動慢慢0.01-2慢慢上
recession play?
fundamentally需求係有 inventory尤其SPR其實唔多
我一向睇法係唔recession佢唔只呢個價

其實而家擺cash 都4.08%,咁出出入入真係爭好遠咩
30%股息稅囉 上次好似派0.255 實收 0.1785

我2月28號 91.7放 3月1 91.47 差價0.23
再對上一個月 派0.336 實收 0.235

我1月31號91.73賣 2月1號91.42買 差價0.31
0.23 / 91.42 = 0.25%
即係揸足成個2月就係為咗賺月尾個差價,好似擺IB收息好啲
我指擺cash 都4.08%,當你91.7基數咁計,唔出唔入,每月收0.31
可能我每月都要用舊錢rebalance 所以冇諗過定期
唔洗定期,IB cash reserve 已經4.08%
咁好既 我用ft
你之前唔係2個月做一次rebalance 嘅咩
台積電開始已經1個月啦 而家跟緊果個youtuber條片教既改良版月供策略
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞