阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
「佢話做化療好貴 都係拖唔到幾耐」

所謂好貴同埋冇用,呢啲係佢老母以為,事實就係一份危疾+醫療月供最平可以兩千唔駛;如果佢老母以為醫癌症就一定貴係佢誤解,上面都有人解答公立醫價錢,一般人無可能唔會負擔唔起,更何況樓主話有份唔錯嘅工?

最重要就係覺得有癌就負擔唔起醫藥費/想得到更好資源去醫病,就更加唔好慳嗰一兩三千,到有事又話貴乜乜柒柒唔去醫,咁就真係唔用腦啦
點解你會問身體o ng o而唔係問老人家想唔想去純粹聽落只係想自己好過d咁
樓主加油
你阿媽決定係正確如果擴散左化療只係延長痛苦我老婆姑姐你媽咪一樣佢做化療結果都係一年左右就去左過程十分辛苦😥
我有個uncle cancer都十幾年
唔用西醫療法
有一次唔覺意睇到周兆祥個訪問
覺得其實有啲道理
希望睇完會幫到你

https://youtube.com/watch?v=_SE0ZAcmbC4&feature=shares
珍惜餘下嘅日子啦,後悔又有咩用

開開心心過好之後嘅每一日,等佢最後嘅日子過得開心仲好
我媽媽而家70歲
一年前都發現咗卵巢癌
發現時已經係3e期
抗散咗
有好多腹水
當時我都好迷
諗咗好多嘢
我仲記得第一次去幫佢拎正電子掃描既Report時
喺街度都已經喊到仆街
好彩既係佢之前個胃有時所以一直都要去「伊院」覆診
所以發現時都好快排到醫院條隊。
照「正電子掃描」就一定係要用幾萬蚊去其他私院照, 因為照呢啲喺公立醫院排成年。
公立醫院做手術同化療一啲都唔貴, 安排做手術都係1-2個月內既事。
好彩最後都完成手術
對佢最辛苦嚟講係要做6次的化療
維持咗6-7個月。
而家初步睇係要食2年鏢靶藥
無可否認
鏢靶藥係貴既
要50幾萬
但我哋都喺關愛基金同聖雅閣可以申請到大約一半的資助
如果經濟環境差啲既CASE
仲可以申請多啲。
而家都算係正常生活。

樓主
老人家喺成日都怕嘥錢
你坦白啲同佢講你想協助佢康復既心情
點都好 諗辦法去公立醫院醫
我之前都有一個大錯特錯既迷思
就係以為私家醫院一定好過政府醫院
呢個係大錯特錯
因為啲私院搞唔掂既Case
最後都係去返晒公立醫院搞
去到公立醫院條路就易行好多
唔明就問醫生
唔好自己一家人喺度估來估去

老套啲講句
加油 唔好咁快放棄
醫生如果可以話做得化療就即係有希望
加油,抽多些時間陪下佢,唔好留遺憾
人命有價 但錢買唔返失去咗嘅生命
公立化療唔貴 就算貴都盡量醫
聽下醫生意見 可能有轉機
錢個range真係好大,因為依家cancer嘅治療趨向個人化。聽過人喺公立可以幾十蚊食標靶藥。
同埋好多人未醫就話好辛苦,呢啲真係睇人。識人上晝做化療,下晝返工。等於打疫苗都有人無副作用,有人有。試左先。

不如睇吓過來人講咩
https://m.youtube.com/watch?v=JD5URK4-rPA
醫啦屌 排政府囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞