阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
樓主加油
正常香港人資產係申請唔到幾多資助,班支那種就申請到 甚至關愛基金全數俾哂
真係建議搵咗醫務社工先
除咗可幫手申請基金
佢哋亦可以轉介去啲專做癌症嘅社福機構
呢啲機構有funding幫病人
除咗資金資助
亦會提供醫療上嘅consultation/counselling 之類
可以去見拎咗意見先再決定下一步
申請下啲資助/關愛基金呢啲,唔好咁早放棄,醫得一日係一日,起碼你都可以陪多佢一日,咪賺咗一日啦,錢以後再搵,生命得一次㗎咋
你私家轉介去公立做化療就可以申請,不過你唔好睇以為睇公立就一定平,食鏢靶藥都係天價,就好似心臟搭橋手術一樣,貴野係要自己比
介唔介意講吓你媽咪係邊一種乳癌?
之但係就咁睇呢個po都幾多人理啵
擴散左都未必代表控制唔到 有無同媽咪一齊去覆診聽醫生講嚟緊治療方向呀 以我所知乳癌都仲有化療 電療 標靶 荷爾蒙藥唔同方法去控制 公立醫院化療同電療好多都係有資助 即使有啲係自費藥物都可以搵醫務社工申請資助 就算唔合資格 都有機會有其他ngo有資助

媽媽咁灰心會唔會係覺得自己情況控制唔到 都要比啲信心佢好多patient病情都控制得好好 未必真係咁快就走 到時做治療個副作用都因人而異 有啲人真係會辛苦 有啲只係頭一段時間辛苦啲 個個都唔同

佢而家嘅生活質素係點㗎? 會唔會同未確診時都無咩分別㗎?係嘅都可以比媽咪知道即使有乳癌 擴散左 其實都可以照如常生活

作為仔女照顧者 呢段時間都會好多不安 又或者都會有擔心但又唔想比媽咪知 最緊要自己都搵到放鬆嘅方法 知你可能會內疚以前做得唔夠 但而家都仲有機會可以做多啲 你會上嚟出呢個po都已經代表緊你好錫好緊張媽咪 呢段路可能真係唔容易 辛苦你了
同埋要相信現代醫學
bro take care
認真答你

搵社工申請funding
就算要比錢食貴藥 都唔會話要比好多
政府會資助好多

我屋企人申請過 唔洗驚要洗好多錢
我屋企人個時都係比幾萬蚊(食貴藥全額要50萬)
分期咁比

希望樓主會睇到
其實唔少人癌症末期都末咗十年先走
千祈唔好放棄
又唔好去到咁極端
樓上個講法我都有聽過
只可以講desperate times call for desperate measures
起底似假膠 唔係就wish you all the best of luck
死窮撚
恭喜 伯母份人一定好有意志力
政府化療幫唔幫到
錄多啲片 我好後悔無同阿媽影多啲片
咩都唔好講住,攬下先

呢份母子/母女情,唔會因為死亡而逝去

你咁孝順,相信你媽媽走都走到無憾
加油,希望有奇跡

有事盡量搵人傾下,可以開 post 一齊傾
多啲陪佢
如果佢精神好儘量俾佢做自己想做嘅事
仲有少少時間 好好珍惜 加油
試吓搵社工轉介
香港防癌會果啲都有得申請資助
呀媽做左半年政府化療已經好返
洗既錢都係有限
頭髮已經生返 講野大大聲
另外有個熟客都係同樣情況 做完化療都好返

所以千祈唔好咁易放棄呀巴打
辛苦少少時間 換返多多時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞