阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
同媽媽去下旅行
god bless樓豬媽媽
on9
唔係要針對你嘅意思,只係睇你表達上好似覺得上一輩有cancer就一定想去咁,我屋企人係死都唔會去旅行果d黎,一黎佢地本身就唔鍾意周圍走,二黎覺得去旅行好攰。我當然明白如果一個人有cancer前有cancer後嘅心理變化,可能依家唔鍾意,唔代表之後會唔想架嘛係咪?但有好多老人家其實佢地個世界觀冇我地咁廣,出面嘅世界對於佢地黎講too much,好多時佢地情願同我地後生嘅喺屋企,喺附近多d相處已經好足夠,其實最主要嘅元素都係你或者屋企本人去唔去旅行其實做其他野都足夠,只要可以完左佢地個心願。
之前都話左癌細胞只係食糖分唔食脂肪係誤傳

所以生酮對抗癌係無直接關係
第三期
每個人最尾都係要離開呢個世
人生走到最後階段
其實做更多嘅嘢可能可以延長生命
但未必可以減除痛苦
有冇從你媽媽角度諗過
既然化療都未必-定大幅改善
而且過程必定痛苦
如果媽媽想唔做化療就由她吧
俾多啲時間陪佢
製造多啲開心相處時刻
另外,嘗試聯絡「老友宅醫」
「老友宅醫」係-個可以安排在家善終嘅機構
考慮吓提供-個佢熟識及舒適環境在家善終
申請要幾耐?
資產審查嚴唔嚴?好似用家庭計 同住仔女都計埋?
全肉飲食(天然放養 無激素 最好食草大)+同食秋葵
識人肺癌 好返
公立醫院化療唔貴
標杷藥就可能好貴
樓主可以見下醫生姑娘了解多啲
btw 加油
認真,我建議做,好過乜都唔做,雖然辛苦啲,但有多啲時間都好!
連登仔話頭社工都係廢同教人呃資源
梗係有骨氣唔好搵
加油巴打,好好珍惜每一刻
其實上HA個網有得計,係好多人買咗保險基金又覺得呢d唔應該計資產先有個假象無乜香港人申請到
2月頭屋企人大腸癌 切完之後
話擴散左去膀胱同尿道
其實我地都知擴散左係第4架啦
但就冇報告睇 同化驗個d
只係排期左去照肺 同照其他野
一堆預約
但冇講話做化療定點醫

排左期3月中見泌尿科
5月先見腫瘤科醫生

都唔知點做
我啲case乜柒保險都無因為份棺材本大所以無得申請
說服佢醫
唔計同住子女?
又係你依啲傻鳩衝出黎識人乜乜柒柒
我識人末期肺癌跳樓跌唔死之後自己好返tim呀
扮哂野鳩up教人 究竟人生有幾失敗
先要咁樣衝出黎拎credit?
起完你底 原來想曲線宣傳自己間鋪
屌你你真係含撚啦 咁賺錢法怕唔怕夜晚訓唔著
無錯,醫務社工話2019年調整過政策
59歲,做化療前可以出去出面診所做一次心臟檢查先,因為化療針水會好影響到心臟,最好見腫瘤科醫生時有埋份報告
如果真係去到好後期,我會選擇唔做
揸緊時間
去玩好過喺醫院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞