阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
巴打,去下旅行,同佢食多d好野
加油
化療真係好辛苦
但你問下醫生佢個瘤惡唔惡,好返機會高唔高先啦
同埋問下淨係做電療得唔得
因為公立做電療唔洗錢,化療要
伯母決定左尊重佢諗法
最緊要每日過得開心,唔好sad住咁過
開心咁生活落去,個瘤都生慢D,認真
關咩事,灑脫係性格,唔洗一定要乜都無先灑脫
只要唔係搬龍門就ok

我真係睇得好開,趁佢未死之前帶佢去下旅行,影多幾張相留念好過

調返轉輪到我,我都唔會哂錢醫
講緊6,7,80歲的話
戇撚鳩
公院做化療應該冇咩費用喎? 不過打升白針係會好辛苦。
乳癌可以試下去乳癌中心搵馬醫生睇下有咩方法, 佢係呢方面好有經驗, 錢無左總會搵得番, 唔好為左錢放棄希望,叫你阿媽有一線希望都唔好放棄
我擔心你多d
同佢影多啲相
趁仲有力 周圍去下 睇下景 食下野
簡啲無咁辛苦
不過樓主如果係因為錢而唔醫嘅
建議樓主搵下醫院社工,睇下有冇啲咩資助幫到手
不過個過程對生理同心理都好大負擔
無論係病人同照顧者都係
最緊要都係要尊重病人意願
病人嘅意志都好重要

好好珍惜同媽媽嘅每一日
希望你地有更多嘅日子製造美好嘅回憶
做化療唔洗錢 標巴先要 但2-3千一次
化療幾十蚊次 公立醫院

通常唔想受苦先唔做化療,晚期化療就有用,不過要睇身體情況,的確唔係必須
你講到好似個個隨便都拎到50-60萬出黎
甚麼癌
如無擴散,幾好醫,勸下佢做化療
好多時月初期乳癌既化療都係預防性質,份量同期數相對較少,值得做的
咪on9啦你呢啲人同邪教冇分別
touchwood 去到最後個刻
佢係床上面就走個刻
佢可能比唔到反應你
但記住一定要同佢講你心裏面說話
因為佢一定聽到
好好陪下佢
其實有醫務社工睇下鏢把藥有冇援助
我聽過有印度版, 不過係水貨
千幾蚊
我朋友老母乳癌排政府死撚左了
聽你講係錢銀問題真係唔洗擔心公共醫院
睇一次醫生做一日化療都係百零蚊
中癌症仲有傷殘津貼 兩蚊八達通
乳癌未擴散好大機會醫到
麻煩認真考慮 同埋搵下有冇乜乜基金
乳癌有好多sponsor 請盡一切努力幫你媽媽
基金有資助 除非你月入好高 唔係多數full claim
政府唔洗錢個wo除非你request食冇資助既藥
唔係近乎唔洗錢咁濟
好多都有資助,我媽四期食左年半,申請到資助之後每個月都只係一萬幾蚊,負擔得起喎。

搵啱治療方法的話跟平常一般生活,副作用都唔大,上年一開關仲同佢去旅行。

如果只是化療就更不用太擔心錢的問題,一日只是80蚊,加診費都只是$130,日常有份工都負擔到。

每種癌症可能都唔一樣,你可以去搵癌症基金會嘅姑娘問吓,佢哋知道多好多,而家醫學昌明,癌症真係唔係絕症,最緊要及早醫治同埋搵到啱嘅方法

有興趣知多啲可以pm 我
加油樓主 mami一定大步攬過
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞