阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
咩黎
認真既,我經歷過,真係比佢無痛苦咁走係最好
可能我講得唔好,
因為正電子掃描
唔係照一次
通常都兩次或以上
Total就幾萬了
我媽係過來人佢都冇做
十幾年車禍後驗身發現中咗3期,但佢工作好忙碌唔得閒搞咁多嘢
保持平時唔訓keep住不斷工作
而家退休仲生鈎鈎,可能keep住勞動反而有效阻止擴散
所以而家仍然兼任幾個charity 董事日日好努力工作
幾年前我爸腦can 四期,醫生都係話做化療加電療 都係多一年命,我爸堅持做晒,到而家都未復發
少少錢當買個希望都好,如果唔係到佢走咗之後你就會後悔點解嗰時唔勸佢做 ,加油
揾善終服務,善終唔等於放棄
唔做化療會長命啲 no worry
西醫害人不淺 救唔到人仲要浪費錢
自然療法is the best
雖然係咁講
但對普通人黎講都係一筆有需要既錢
樓主有冇諗過黎英國依邊NHS應該會cover好多,甚至唔洗比
在政府醫院做治療如化療,甚至住院價錢都好平,(除非係電療,私家真係好好多)除非係標靶藥之類不在藥物名冊上的藥先會好大負擔,如果需要做檢查例如CT或者正電子掃描,經公立醫院轉介都會平甚至免費,所以鼓勵伯母去覆診,唔好因為經濟原因而延誤治療。

中藥同針灸可以幫助治療或者紓緩病情,可以考慮去18區的三方合作診所求醫,收費一般都係$120/5日藥。https://www.blue.com.hk/blog/hk/government-subsidised-chinese%20medicine-clinic-fee/

更更更重要的我想係陪伴,多些時間一齊,唔好留低什麼遺憾。癌症好多時變左慢性病,對病人同家人身心負擔都係長期,鼓勵伯母,同埋你自己都要抒發情緒。
願伯母抗癌成功,加油
生離死別 睇開啲冇事啦
呢個真
我而家仲留起老豆叫我返屋企飲湯嘅錄音
當時佢未生cancer
我好cool 咁答咗句ok
而家睇番/聽番覺得後悔
細過嫌屋企人煩
最親嘅人走咗之後
先發覺原來我嘅關心嚟得太遲
咁梗係唔好做舒服啲, 不過你可以俾佢食多啲蘆筍減輕下啲cancer. 我阿公嗰時都係咁。因為通常香港醫院到最尾都係併發症拜拜。

你試吓買蘆筍(冰左先)返嚟,打蓉煮餸飲水撈啲落去。佢呢個同綠茶對減輕癌症功效好好
我伯伯上年五月cancer走咗。佢之前有好返過,個陣聽佢講係keep住食得好清,跟住啲cancer都穩定咗落嚟。個陣都係末期嘅,不過呢啲係真係奇蹟好少發生。可惜係上年復發,蔓延到全身就走咗。樓主用多啲時間陪佢,影多啲相,留多啲美好回憶
Stand by you
媽媽幾年前都驗驗到有3期乳癌,印象中個瘤嘅size都有成4-5cm,嗰陣突然間都覺覺好徬徨。不過嗰陣醫生都好好,由確定咗係乳癌到開始化療,都係等咗大約兩星期就開始落藥。
化療本身嘅價錢係唔貴,都係當係普通住院費咁一日一百幾十咁。不過如果係可以用標靶藥嘅乳癌種類,就真係要全自費,佢有得俾你揀單標靶定雙標靶,單標靶就成個course計埋好似要大約二十萬,雙標靶就on top再加多十幾二十萬咁。不過嗰陣醫生都話雙標靶比起單標靶其實都只係提高到(減少腫瘤size嘅機會率)幾%咁。咁值唔值得為左呢幾%俾多十幾萬就你同屋企人自己商量。不過錢財身外物,如果屋企有困難嘅,同醫務社工申請咗資肋先,就算有幾萬當幫補下買營養奶都好。做化療嗰陣會好無胃口,但都都要盡量食嘢,吸取多啲營養,維持返差唔多嘅體重去做化療。如食唔到嘢就飲枝奶頂頂先,好過咩都唔食。不過作為病人,心理唔好放棄係好緊要,巴打你有時間嘅,咪幫下手扶出扶入,學下煮飯煲下湯,幫手分擔下啲家務。
乳癌存活率其實好高,千祈唔好未打仗就放棄先!
化療公立醫院唔貴架
好似80蚊一次左右
位唔係咁上
如太遲,真係好好陪吓佢
勿晒時間做治療
睇少d 保險狗講啦 前期出哂去私家睇同照, 佢地會refer 你返公立, 幾乎2個星期可以睇到醫生開埋藥俾你
水腫要搞㗎 唔係會變象手。搵乳癌基金會喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞