阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
樓主,God bless you
her2, 醫生可能會建議術前化療加雙標靶,
可以申請資助
係,我第時有癌症都唔會想做治療,太辛苦,不如早啲死早啲解脫。
乳癌做完手術落化療
化療後再電療

基本嘢

無擴散的話、你唔做太擔心
又唔係隻隻乳癌要食標靶藥
真係要又可以申請資助
老實講,乳癌有得醫時襯早醫
如果覺得醫唔醫都死,咁唔醫只會死得更慘
去澳門啦
呢啲大鑊嘢,公立都排得快
出私家做手術Buy time
Follow up 返公立是常識吧
佢阿媽心態都幾正面,仲話留返啲錢俾自己/第時仔女好過。好少病人咁堅強,多數因生理唔舒服令情緒低落,心態差就好易病情惡化,同埋做化療啲副作用都辛苦,又會復發⋯唉!
尊重呀媽,不過樓主同呀媽都加油

我呀媽都係cancer,而家努力中
On9仔

黑心唔洗周圍同人講
以癌症黎講,乳癌算容易醫
見過患者即使第四期都可以keep到20年命
藥物果一方面公立醫院,而家有好多資助計劃,第一次見醫生即刻同醫生講你屋企嘅情況,再搵醫務社工幫吓手
藥廠都好好,只要你用到化療鏢靶唔知幾多個cycle 之後就免費
媽媽知道呢個消息心情一定好複雜,搵癌症基金會/乳癌基金會傾吓計
冇分所謂惡唔惡,唔同類型乳癌都有唔同嘅治療方式,唔好睇咁多網上資訊,心態重要過一切
take care
Take care 樓主
記得做多幾份backup
冇勇氣翻聽都一定要backup
夾心階層香港一向鼓勵人唔返工攞全餐 快樂香港
我諗你無屋企人有cancer啦
其實去到晚期 佢連行幾步都已經氣喘
連買餸都做唔到 落到去曬個太陽都好叻
你覺得佢會唔想去咩
個問題係佢身體真係已經唔到
而唔係咩想我自己好過d 我一d都唔好過囉
帶佢周圍去下 離島 旅行個啲
一齊影多啲相
如果真係唔想醫,帶佢多啲去旅行陪多啲,身邊人有癌症無力感好重,保重
唔駛又天使又死神…
簡單啲講…你唔就黎死都幾難攞到政府資助…
on9有樣睇
如果發現得遲
已經係末期唔想辛苦
老人家想放棄咪。。。由佢揀囉
真係好撚癲
點解咁多人閱讀理解有問題
樓主第一段已經講做左手術但係都係發現得太遲
即係個化療只係palliative而唔係therapeutic
好心呢度d人唔好見到有得做就無腦乜柒都做啦
做你地屋企人真係陰公
你呀媽幾歲?我呀爸黎緊要決定做唔做,如果要做,要打8針,今年66歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞