阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
人人都會死的,唔需要太難過。
珍惜仲可以同佢相處的時間。
一齊經歷一齊開心
施主一定係父母雙亡
無朋友 又單身左幾廿年先可以講野咁灑脫
唔建議,一開始因為西醫不斷叫佢取樣做化驗驗到佢好煩,之後佢有一段時間食中藥睇吓會唔會好啲,結果情況一路冇好轉,最後都係去醫院做切割化療電療,而家有時唔舒服會睇中醫調理。個人建議西醫為主,中醫為輔,响西醫後作調理比較好
如果有機會醫到點解唔試下做⋯好過將來後悔 錢財身外物啫
同意
希望樓主唔好放棄
係,呢啲大病去私家拎轉介信先,然後再去排政府可能一個月都唔洗就得
是嗎
人人都申請到???
不過傳媒好多報導
基層負擔唔起高昂的治癌費用
你了解多的先講啦
教唆自殺?
希望你平時冇自爆咩個人信息
樓主加油
剩低嘅時間好好陪屋企人
我老母都係3期乳癌先發現醫左半年 食5年藥依家冇事
You mum needs your company right now more than your money, your love should be the best thing for her now. Give her more care and love, stop working all the time
積下口德啦
又唔係嘅
如果照顧過末期癌症患者
會覺得早啲走對雙方都係一種解脫
冇錢賭波啦
癌症關愛基金淨係計父母入息咋喎,仲有搭車同每個月生活津貼,樓主唔好放棄啊!
樓主要加油,相信你而家心情一定好失落 覺得渡日如年 時間好難過咁 每分每秒都好傷心
但一定要俾多點正能量你媽媽 心情影響得好緊要 你俾多點正能量佢 俾多點安慰佢令佢唔好既為左自己身體擔心之餘又要怕你傷心而為你憂心…知道你一定好痛苦 但都要堅持落去,加油💪
加油呀 好好珍惜同家人相處時間
起碼仲有時間對佢好
公立醫院唔貴ga wor
錢事少,做化療話就話有機會好返
但做化療做到不似人形就無謂

淨返日子不如好好享受生活
你問樓主有冇錢買棺材 骨灰龕好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞