阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
巴/絲打 我爸爸前日走左
佢都係病左好耐 撐左好耐
理性上知道離開係解脫 唔駛再咁辛苦
咁感性上好想佢重喺度 好掛住佢

好後悔咁遲先知佢病到好嚴重 冇好好陪佢
我屋企都好窮 所以我好努力工作
努力到冇時間陪佢 成日想快d賺多d錢威比佢睇
到左宜家發覺幾多錢都追唔返失去左既時間

趁媽咪重喺度陪佢多d呀
試諗下我地成日帶另一半staycation 食好西 講我愛你
但呢d說話有冇同過父母講?不如試下啦
媽咪會好開心 其實好易講出口嫁咋

希望你唔好好似我咁帶住遺憾
祝福媽咪🙏🏼
基本上政府做大部分procedure都係收attendance fee
門診96? 入院120?
收佐呢舊錢之外多數做既野都唔會再額外收錢
樓主參考下,如果睇政府就醫得翻點解唔醫?
呀媽早幾年乳癌,切完,做完化療之後過幾年癌上腦,有腦癌,仲要有幾粒,其中一粒好大粒,乒乓波size。

發現返兩星期就切咗粒大嘅,腦入面其他細嘅癌就做電療,身體其他部位都有擴散,就用化療同標靶醫。

由上年6月切完,到而家做完半年化療,同幾次標靶,啱啱驗個腦已經冇晒了。

不過我媽仲後生所以接受到化療,我同佢去睇中醫嘅時候都見到有好多老人家寧願睇中醫都唔做化療,做完化療仲衰。

睇下你媽媽後生定點,後生我覺得仲可以試下,加油
佢都做到坦然面對
點解你唔可以呢?
化療唔洗錢
醫乳癌我記得有個叫徐城之醫生醫乳癌有一手,但佢私家醫生,會好貴。
做咩都好
陪佢多啲
襯你伯母仲精神果陣多啲為佢留倩影
利申:過來人
弱智就唔好出嚟害人
Cancer cell本身已經會搶你體內營養
你唔食佢咪出信號燃燒你身體
燒死你自己都未燒死佢
乜都冇,如常返工,超神
如果媽媽身體狀況可以嘅話同佢去一次旅行
第幾期?
加油
希望伯母平安
多啲陪下佢
揾個私家醫生睇寫轉介信
情況嚴重既說一星期內就會有電話來約見醫生

幾時落藥就睇醫生決定
樓豬take care
真 白卡樓主加油
既然錢最後留返比你 我第時一定會後悔冇用啲錢醫我媽 那怕只可以陪多一半半年
依家有好好多新藥研究唔洗比錢 政府都好多藥有資助
如果你媽知道佢啲錢你都係用嚟醫佢 會更加有動力對抗個病 更加感受到你對佢嘅愛
當然 舊錢等救命就另計
超,命有幾閒,梗係錢緊要d 叻仔
直接辭工, 帶佢去食好野, 去旅行!
唔好唸太多啦
依樣真係一直有人講 但都一直有人犯嘅錯
我都keep左好多媽咪叫我翻屋企 食唔食飯嘅錄音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞