阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
好明白樓主感受
我都係啱啱最親嘅屋企人cancer走咗
可以做嘅就係好好珍惜而家同佢相處嘅時間
樓主要加油🫂
不如飲多兩杯水
樓主 你嘅決定唔令自己同家人有遺憾就足夠

錢冇咗 可以搵過 親情時間 自己好好拿捏
睇下幾多歲囉
大年紀真係會好辛苦
Take care
都岩既,留返d 錢仲好la
最怕用哂d 錢,睇住呀媽咁辛苦格硬醫落去
次次見到呢類post
都好多野想提想講

世界好多新療法出現緊
好多都要做臨床
未治療又驚藥費貴
去搵下有無臨床試驗join
唔洗錢仲要有人睇到你實
仲要對人有幫助

另外治療目的同病人年齡身體狀況都好重要
如果80歲已經唔行得,全部都要靠其他人幫手
化療對病人黎講只會更辛苦

但如果佢60歲行得走得,身體尚算健康
點解唔試下?
化療係辛苦,但換取佢有正常嘅生活品質
你有更多時間同佢製造回憶
點解唔試?
試過唔想嘅,再停都得
驚3星期打一次針嘅,開定植入式人工針口無身上,打針無咁辛苦㗎(外國好多人都會做)

錢方面
好多基金/正苦funding 都有機會有
化療公院做唔會貴
標靶藥免疫治療都有機會係免費
(肺4免疫一線係關愛基金cover到)

你考慮下
如果真係只睇私家又驚錢問題
係私家落第一針先
再寫信轉返公院打啦
好多人都係咁做

Hope this help
Chatgpt:
打飛機是一種高運動、低負擔既運動方式,在將身體帶入代謝狀態,稱為賢者狀態。雖然一些研究顯示打飛機可能對一些癌症患者有益,但是這些研究仍然處於初步階段,需要更多研究來證實其效果。

一些初步研究表明,打飛機可能對一些癌症患者有益。例如,一些研究顯示,打飛機可以減少乳腺癌和胰臟癌細胞的生長,這是由於癌細胞對蛋白質的依賴性較高,打飛機可以限制蛋白質的攝入。

另一些研究表明,打飛機可能增加一些藥物治療癌症的效果。例如,研究人員發現,對於一些使用化療藥物治療的癌症患者,打飛機可以增加治療的效果,因為打飛機可以減少腫瘤細胞的生長,增加藥物的滲透性。

然而,目前的研究還不足以支持打飛機作為癌症治療的主要方式,且研究對於打飛機與不同類型的癌症之間的關係仍然不明確。此外,打飛機可能對某些人而言是不適合的,如女性、胆固醇過高者和胰臟功能受損者等。因此,在任何情況下都應先諮詢醫生的建議,再考慮是否適合嘗試打飛機。
認真答你,唔係。
支那人未夠7年申請唔到
公屋申請唔到咋,其他乜柒都申請到,睇申請者有無料
做左化療先啦
咁早就放棄點得架
你都話冇盡孝
錢呢d野幾時都搵到
同家人相處邊度有得比
hello ching 我媽剛確診乳癌第三期 而家做緊化療
如果方便 可以add我tg嘛?
tg: fuckoffhkpopo
Pm u🙏🏼
Google 療癒密碼,healing code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞