阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
加油!
其實有得做化療,咁就多少有得救吓,至少我覺得唔應該完全放棄,就算西醫唔掂,食下中藥冇咁辛苦都好

有咩病,最緊要心理唔好太負面,呢樣屋企人嘅陪伴好緊要,醫療以外唔好太focus喺個病,多啲出去玩,心情好啲都好緊要,祝福你地
唔好放棄,如果西醫無效,或者化療太辛苦可以試下睇中醫。
樓主加油
冇錯,影多啲相影多啲片段錄音錄片
Chatgpt:
生酮飲食是一種高脂肪、低碳水化合物的飲食方式,旨在將身體帶入代謝狀態,稱為生酮狀態。雖然一些研究顯示生酮飲食可能對一些癌症患者有益,但是這些研究仍然處於初步階段,需要更多研究來證實其效果。

一些初步研究表明,生酮飲食可能對一些癌症患者有益。例如,一些研究顯示,生酮飲食可以減少乳腺癌和胰臟癌細胞的生長,這是由於癌細胞對糖的依賴性較高,而生酮飲食可以限制糖的攝入。

另一些研究表明,生酮飲食可能增加一些藥物治療癌症的效果。例如,研究人員發現,對於一些使用化療藥物治療的癌症患者,生酮飲食可以增加治療的效果,因為生酮飲食可以減少腫瘤細胞的生長,增加藥物的滲透性。

然而,目前的研究還不足以支持生酮飲食作為癌症治療的主要方式,且研究對於生酮飲食與不同類型的癌症之間的關係仍然不明確。此外,生酮飲食可能對某些人而言是不適合的,如糖尿病患者、胆固醇過高者和胰臟功能受損者等。因此,在任何情況下都應先諮詢醫生的建議,再考慮是否適合嘗試生酮飲食。
唔該哂巴打
@yesua4321
幾大?
搵社工一樣冇用哂鳩氣
7x歲
份棺材本
應該千幾萬都仲有幾十%
無囉
一個月左右,無計喎,唔同資助計劃都唔同,唔係咁劃一的,同又要看你用咩藥,最好就問返醫生,因為他們最清楚,亦可以問醫務社工,總之有咩困難都記得出聲,有多人可以幫到你
我媽是子宮癌,乳癌可以切而且有更多治療方法,存活率好高㗎,唔使咁擔心。
多拍片 傾計個陣都拍下 唔一定要影住佢 就咁開出黎襟過制拍住收到音就得
而家電話咁方便
大把人申請到 Ngo資助門檻易申請到
支那人限定
錢可以再搵
人一世阿媽得一位
加上你地關係唔差
未試下囉
醫生都係人
好多野都話唔埋

至於留唔留返啲錢比仔女
唔好諗住啦
望就望啲仔女唔好行差踏錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞