阿媽驗到癌症 決定左唔做化療

441 回覆
2917 Like 30 Dislike
兩件對患癌細胞嘅事實:

1)癌細胞不能再較鹼性嘅環境生存
2)癌細胞嗜醣類,所有糖、澱粉質都會繼續俾佢能量擴散

第三樣就偏啲喲啲:實驗室用白老鼠做藥物實驗前,先俾啲fenbendazole,令啲白老鼠清除體內可能有嘅癌細胞….

不過,點都好,多啲陪下阿媽,在生時愛錫佢多啲,好過大吉利市風光大葬

尊重你媽做嘅決定
加油
樓主再同auntie傾下
老人家放棄好多時都係怕自己拖累仔女
其實心裡面可能都仲好想生活落去
樓主呀媽既然都叫你留錢畀仔女 佢都會想睇個孫出世
如果afford到 不如再說服下auntie接受治療

但如果auntie真正唔想做化療嘅原因係唔想痛苦嘅話 就尊重佢嘅意願
樓上好多清都同你講咗乳癌係醫得返
化療收幾錢,啲醫務社工有咩幫到你

你帶你媽媽去見醫生啦,私家醫生一次都係大概一千蚊
佢哋會俾到好多意見你點Tackle

平有平醫
貴有貴醫
我媽而家都係乳癌(三期三陰性)
努力化療中 化完先做手術
感恩個瘤細到接近唔見左
你媽可以開刀做手術先,應該係一至二期個瘤比較細先可以咁做
除非開完刀拎左個瘤出嚟發現有擴散先至考慮唔醫?
如果無擴散基本上有得醫
香港乳癌治癒率好高

另外喺政府醫院做化療基本上唔洗錢
標杷都有得申請全免(有自住物業都可以)
樓主加油
新式治療係兩隻藥一齊用喺同一個療程
糽魔鬼同紫杉醇
都係政府包 每次做120 當住院費
巴打,伯母係咪三陰性?做左手術未?
我媽都係呢種
不過佢total要打16針
如果完左療程切化電一般幾耐先照多次pet?
之前去睇醫生個醫生好似唔想照咁 我都係想拎個安心姐
兩睇,如果係我其實覺得可以知自己幾時走,慢慢咁安排身後事呢樣野都幾好
巴打想知個group
我媽都係triple negative既乳癌
樓主辛苦了
生存落去吧
加油加油
如果係公立醫院院醫生建議 應該有津貼申請到
梗係試下做化療先啦
如果做幾次發現好辛苦同無咩作用
到時決定放棄都未遲
而且政府做化療都係百幾蚊
只不過係要等下咁
唔好浪費任何機會 人命黎
@Rainy_Sstar

Thanks 巴打
加油 保重
佢個隻叫惡性葉狀腫瘤,醫生話預後數據好差
做左手術後一年就轉移左,依家無得再做手術,只可以試針、穩定病情
屋企人驗到個惡性腫瘤有乳癌基因,擴散左去骨同肝。之前係政府醫院打左紫杉醇同卡舶化療藥,加鏢靶藥。4個療程後全身腫腫細左一半,而家行得走得。

而家只要keep住打鏢靶藥就ok,乳癌鏢靶藥係政府醫院打,收$18000一個療程,一個月一次。

巴打,問下醫生個療程收費如何先決定啦。錢銀搞唔掂嘅,搵醫務社工有資助可以申請,再唔係嘅癌症基金會都有funding可以幫手嘅,無謂為錢令自己後悔一生啊!
樓主加油
我都係差唔多情況
媽媽四期肺,而家食政府藥差唔多半年,都算仲控制住,希望穩穩定定
藥費9成9資助咗,如果唔係差到極點,都趁早試下所有方法
錢搵得番,人留唔住
手腫係咪切左淋巴?
如果係要捉佢睇物理治療
等佢推返d淋巴同埋俾d壓力手套用
如果返工成日要搬重野(2kg以上已經唔太好)
就真係唔好做 好易搞到隻手以後郁唔到
樓主加油, 好好隌多D媽媽
咁你阿媽又冇錯,有錢留返好過醫完又係死
你叫做肯出心佢都好開心啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞