有冇巴打係由電車轉返揸油車?

423 回覆
138 Like 15 Dislike
講完去手痕去google下,最西嘅龍鼓灘都係45公里,佢每日要行來回兩次以上,可能lunch返屋企食飯啦
揸油鐵會變鐵人架,唔好同佢地拗啦
移民前兩年會考慮換番架混能車合資格帶埋走
其實前驅同後驅揸落有咩分別?我只係揸過前驅
我試過頭轆車入街坊灣扭得比較快會響軚尾轆車就無呢個問題
尾碌同前碌比較九成時間一定係頭碌着數
結構保養上簡單 唔駛要支直濕駁去尾碌提供動力
Engine波箱同個人全部喺前面
架車嘅動態係點一清二楚
雖一一成時間係喺尾碌車結構上轉向好啲
(但留意番唔係代表頭碌車完全入唔到灣)
喺連續嘅急灣稍為有優勢
但你買車唔係落場嘅話會唔會為咗喺極限條件下發揮嗰一成優勢而去買先

電車本身就係結構簡單,做咩要整色整水搞到咁複雜
前驅我覺得做d細微調整好靈敏,所有動力同重量去晒前面,一扭就俾到反應你

但缺點係有d彎太快fing入去比較奇怪少少失控咁嘅感覺(純感覺)

我又唔會話邊個特別好/差,只係唔同
物理方面,轉彎需要車呔grip,加速需要第二個方向嘅車呔grip

轉彎比油嘅時候,前轆車兩種grip force 喺晒前面兩條呔度,後轆淨係用嚟晾住架車。後轆車將加速同轉彎嘅工作分開

後轆車如果前引擎就一定有個differential 或transaxle會曬多啲hp

前轆車平時直接,轉彎時候動力經過cv joint 等會食多D力,亦都會嘗試搶軚去path of least resistance
sti就棍啦
detroit electric有出過sp01,但係torque curve咩波段都冇分別
當然
反而見過有唔少tesla有中港牌,想日諗,返大陸跑遠少少會唔會夠電
住外國玩 road trip 嗰啲一定唔夠電
要 plan 定路線叉電
咁又唔使咁驚無電
俾人撞又唔使佢俾錢
貴又關佢咩事
玩road trip 用油啦,好多人都係揸部off road suv 再加兩桶油咁行
大部分油車都無駕駛樂趣
反而Model 3 rwd可能仲fun過啲頭轆油suv
你其實明唔明而家電車係for everday driving 例如返工放工或者去隔離個城市。穿州過省唔係話無可能,但要嘅配套係要長時間先建立到,或者有新技術可以換電然後畀你繼續行。

我認真答揸車揸到攰(當三四個鐘)要仲途break。

入油都係5 分鐘,然後揸去食野 vs 我泊㗎車去叉電(當你快叉半個鐘)然後食野,呢到已經唔同。

電車個 bottleneck 位係叉電位同時間,我試過揸去 Las Vegas 排隊入油已經覺得嘥時間,更何況要排隊叉電。
唔撚抵得比我串呀?

我一日要去唔同地方睇人做嘢, 寫report, 開會, 車下屋企人, 送下老婆返放工 250 真係好多咩? 唔好玩啦
我部車最西可以入到大澳
撘巴士啦你柒頭
而且 road trip 有機會行off road,仲要用多啲電
冇人講過「而家」可以做到100%無縫地過渡去電車,叉電網需要時間建立,就正如當年周圍起油站,最初階段都會及得上隻馬去到邊食草食到邊咁方便

電撚一直只係反駁你講長途係「唔得」,係「做唔到」, 而我地提出係「得」,係「做到」,只係有d行為需要適應下,同唔係「而家」就做到

成個汽車台入面有幾多人係經常性穿過省? 搞個poll丫笨 不停咁為左一d「偶然」「非必要」嘅活動去排斥新技術,結果就係toyota
66公里,夠來回一次再去多一次 繼續吹
條7頭見識少咪鳩理佢啦
人人用車既方式唔一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞