有冇巴打係由電車轉返揸油車?

423 回覆
138 Like 15 Dislike
係計數黎講
電係好難取代,因為油真係太貴
一向入油都減 6 蚊 最少
我其中一部油車, 17蚊1L 行19km. 部SR+ 1 度電$4 行6km

計下條數, 油車唔係貴好多
入油計優惠但差電唔計平電?
首先冇人會用正價入油

其次平電緊係唔洗計
因為有平電固定位就一定狗衝直接買電車,比較都唔洗比
要比就要用中/快差比,我仲未同你計特登去差電時間
認同特登去差電其實真係浪費時間

公司樓下有哂wc,sc, 基本上唔使特登走去其他地方。吃飯前插sc 基本上食飯後已經搞掂
你問下呢度邊個入油比牌價入? 唔好玩啦
無啦連燈一定係油車大哂
我意思係油價可以有優惠,差電一樣可以9 點後半價
電池著火救唔熄
未計折扣, 日本$10/L, 台灣$8/L, 泰國$10/L, 大陸$10/L
1L行19km果啲油車九成冇樂趣 1蚊1公里都嫌貴
撐電車嗰班本身揸緊電車 電車根本就唔及油車 一入油即去 電車要等充車 充車時間快極都係要等

盲撐同打針撚一樣 自己打咗就叫人打 講打針有乜乜好處
因為油價優惠唔駛等到夜晚9點後先有
我自己位有得差, 油站都唔洗去, 你自己車位有得入油?
跟住就同你講停電地震海嘯一日揸8個鐘唔休息
揸得多過的士佬, 蝗國的士佬都唔夠你揸得多
其實不嬲油錢係least concerned,停車場先最甘果樣野
我冇固定位用supercharge維返都$0.6/km(你要夜晚去罰留堂我冇野講) Hybrid 車 $0.8/km, 一個月行1500km,都係多3舊水,車價保險牌費大家當打和算啦
我重申:有固定位一定狗衝買電車
反電車d理由真係好好笑 你要揸十個八個鐘一日幾百公里咁你咪繼續揸油車 或者係現時電車未到你嘅標準 而家科技進步咁快 5年後都可能兩回事 3年前都唔會估到香港今日咁一街都係電車啦
成日話迫你換 都仲係講緊可能2035年打後先停新登記 仲未計有海量二手車 講經咩
呢個討論沒完沒了
我時間好寶貴我想生活好唔想罰留堂
你做乞兒排中電唔洗錢添.

我係計最readily available 最垂手可得嘅方法去計喎
講得岩, 相比油價, 車位貴得多. 好彩d 我自己有幾個位自用. 但我鍾意揸部油車多過SR+, 那怕果部只係普通golf 7. 好洗好用
根本就係應該咁用
係班油撚對個「站」念念不忘
發雞盲,電撚係叫你自己有位先轉,等乜q
你人返到屋企就插電,部車根本長期滿電
所以呢個case一定買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞