最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
佢都有海外投資既,暫時十年內都唔膽心
巴打3蚊均價?
我意思由$3見證佢落2.2

前前後後賣過幾次,依家應該2.4均價到
輸到無信心入 我有幾萬股659 盈喜又跌 keep派息又跌 通關又跌 真係唔想再睇
每年6毫都ok la
唔好預佢有太大股息增長
最多保派息畀17減債
0.6我唔嫌少呀 係見到個價就唔開胃
有入17,輸到仆街,早排升返26蚊又冇放
17講白啲都係買落鄭生打造嘅品牌形象到
NGG仲入唔入得?
講真賣左去換內銀仲好
有時係咁,以為實得點知唔得,個下反應好大
正路應該會引入競爭,但澳門咁細應該無咩誘因。最保險係其他地方做大D分散風險。而收入上睇好似香港地區仲多一D
Pep
增長應唔多但本業穩定,佢派息比率係越嚟越高,減派就未必,除非業績跌,拎嚟穩穩定定收息就夠
8號仔

揸住唔少,有出有入,開心收咗兩年息

多謝 Mirror
認真答:其實宜家政府2023到期綠色債券都過4厘
買8仔不如買6823
8仔派嘅息好多都來自6823
鏡都好似得幾%
最大份收入係個仔
主要現金收入都應該係來自6823
冇㗎,我當佢941、728咁

EBITDA 見佢有上升已經算好彩, 下半年嘅利息開支係增加咗好多,今年亦唔見得會減少,所以一定冇得大升

不過橫掂都係博,我直頭唔買 6823,因為啲錢係咪都會派上嚟, 8號仔派息更高,更慷慨

6823 揸住 NowTv (收費), 8號揸住 Viutv (有收費有免費),係博佢ViuTv個增長高過NowTv

8號仔都有其他壟斷地位嘅,幫政府整軟件,數據中心,全港啲咪錶… etc.

現價有9.75釐,仲想點,條哨牙仔之前仲要$5增持過

想要低風險啲嘅,真係應該選擇6823 ,按照章程,必須要100%派利潤俾股東
聯想主要係收購東南亞企業方案嗰邊啫 · · ·

虛擬銀行,積金局, i m smart,政府咪錶,絕大部份控制權仍然喺條哨牙仔度
安聯ing

得唔得?

之前好多連登仔吹奏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞