最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
1883印象中常有高折讓送股比管理層,成日攤薄晒股權,多年都係升唔到
好的

我慢慢儲收息股
我概念係愈跌愈買,除非佢唔派息咁就要轉
我相信再提速降費可能性唔高 佢地中移管理層都講過 一個月5G價錢同叫一餐外賣平台差唔多錢 無咩再減價空間 業績都顯示咗ARPU 去到4x蚊無再向下跌 我諗好難再點樣大幅降費

另外 我覺得中移國策同壞帳風險比內銀細 畢竟一個月都係幾十蚊台費 就算壞帳仲有數以億計用戶分散風險 而佢舊移動雲都應該係大勢所趨要國企 甚至民企都要被迫去用
最大風險係佢再投資6G要既R&D同capex 唔知要幾多 不過好彩中移係無負債公司 應該還好
收息股 儲愈耐愈有味道
1年收息唔吸引 5年都未夠
10年先叫有味道
好多人話1,2年tsla 贏你10年收息
但其實最尾個個蝕大本收場
問題係乜價入
到佢話唔派,仲邊走得切
隻303。。。要幾時買先夠佢跌?
耐吾耐就買就ok~
2018年我$1.6左右買1373,當時息率6.7%左右,到而家已經收咗$1息,成本降到得返$0.6.. 再收多3次息就變零成本.
邊兩隻
我十年前買過303, 入手價大約$85, 跟住升到$120, 跌到$87時沽晒, 依家唔敢再入303
一時之間醒唔起佢哋係咩?
請問點睇0006
巴打想問下 就咁睇AA D料唔係派緊 75% 咩?
Dividend payout係用earning計, 嗰位巴打講嘅48%係用free cashflow計~ 長遠來講free cashflow先係真正反映派息capacity
佢講緊 div to FCF ration

佢呢個係show 每股派息/美股盈利
謝解
1883仲係3年高位
入唔入得過
明白,謝巴打
想問下有冇邊個網可以直接睇到fcf 直接派出黎既比率?
年報幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞