最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
想入貨唔撚跌
$越秀房產信託基金(00405.HK)$ 昔日租主要金收入物業白馬大廈今年疫情下收入大減,沒記錯白馬租戶是成衣批發商,這行業今年難樂觀,另一原因405供股借錢收購物業,使利息支出增加,同時每股分派大幅減少

牛牛見到
越秀交通基建(01052)盤中逆市向上,最新報4.36港元,漲4.31%,成交額2097.09萬港元。

消息面上,華泰證券認為公司2022年報僅反映過去,當下基本面已發生重大轉變,春運私家車流量同比大幅增長。考慮出行復甦節奏較快,該行上調2023/2024年淨利潤預測9.6/0.4%至人民幣9.64億/9.03億元(前值8.79億/8.99億元),並且引入2025年預測人民幣10.13億元。該行將該股目標價上調13.2%至6.59港元,仍基於10x2023E PE,該PE較公司2016-2019年平均PE高約10%以反映C-REIT對公司長期增長潛力的提振。維持「買入」評級。
母公司要求托價
不要試圖為投資選擇時機
努力去為投資定價
價錢合理公司基本面良好
就買入
要buy the dip係好難好難
2638 陰跌
個幾日出業績, 希望有轉機
過*
似插多D,我放左
無喇, 長渣蒜鳩數
跌穿$4.8又入下貨
跌穿$4.6又入下貨
之後 跌穿$4先入貨
我就唔睇到咁差啦

佢加咗五十幾percent電費
巴打犀利,可以唔理個波幅
405都係,今日1.86推返上2.02

123應該都兇多吉少

利申有貨
走咗66%
等下次中低位
大佬們晚上好
知今日大跌,各位心情唔太好
話說我老母就黎退休,日日煩住我幫佢諗收息plan...但我淨係識炒股

想問下而家你地會推薦邊幾隻
預算150萬左右,分散幾多隻買會穩d?
利申: 我老母對建行情有獨鐘,追po見好多人話ok?
輸到無心情 下星期再答你
All in 年金
年金唔計資產,之後拎高額長者生活津貼
退休就唔好擺太大比重落某一隻股
真係情有獨鐘佢過去十幾廿年應該都買過啦
買100萬年金,每月可拎幾多左右
btw有樓都可以拎高額長者生活津貼?
明白,佢有買過但唔多
btw呢排隻隻升到瀨屎
現價入好似唔太抵...
同埋有無咩好網站,可以一次睇哂d股幾時派息/ 派幾次/ 幾多里
自住唔計
你仲要計埋買幾多錢,因為年金計落入息
但每月多左既高額長者生活津貼計落回報率都和味

又可以預先分定D身家
有無人知今日點解跌咁多嘅
非常感謝巴打
但想拎長者津貼,係咪要偷偷將銀行d錢轉走哂先
同埋年金唔係限左只準買100萬咩
實唔會拎多過入息限額吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞