最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
呢個算係少有連登高汁post
而家匯豐點睇
冇記錯應該係
銀行股究竟係咪收息嘅好選擇
呢個係一個拗咗好耐嘅問題
都唔知佢接左D乜
老實講,有著數就唔洗1pound 賣
希望跌多一大棍! 繼續增持

今年預期股息有 US0.67 - 0.70

可能你同我同市場都唔知佢做乜收購嗰間垃圾,但係我選擇相信佢哋嘅管理層
883 跌多啲就好
會唔會有TG group討論?
點解要tg?呢度唔傾得?
水你短炒 》 講時事講新聞群 》狗公群 》變死群
次次入親group都冇好野,固定一班友圍威喂,然後開始做神,有幾條友會變到特別權威,又開始推自已個blog,最後出埋書嗰啲
教人 開收費group 先最好揾
雞碎咁加 笑左
同埋唔太睇好佢可以收購到啲乜
剩係電車充電都係一個新業務
宜家先比你免費叉, 將來收你錢
將來做另類收租
D電車日日都要行
變左秒秒鐘都袋緊錢
你部車又要比電費
你個人返到屋企用電又要比電費
好似要拎定廿億出嚟比人㩒錢,但間公司值唔值就
20億英鎊對成個集團又唔係話好多啫

管理層預期今年嘅派息,按今日收市價計,就係超過10釐

長線持有
SVB on9啫
本身啲存款極低成本
英國SVB 同美國SVB一樣?
https://www.fiercebiotech.com/biotech/governments-biotechs-scramble-contain-svb-fallout
淨係話similar trouble
有機會係純粹指bank run
亦有可能係做咗同一件on9事

但理論上好賺過零售銀行?
電力呢啲必需品,個個都走唔甩㗎喇
講起呢隻就唏噓。
我97已經買呢隻, 個時 quamnet 個 tony 大力推薦, 呢隻唔會大上大落, 但係會慢慢 keep 住升, 年年加派息, 係隱形股王。
後尾09年出D product hi 咗大鑊嘢, 公司差唔多一Q清袋衰咗差唔多10年, 係呢2~3年股價同派息慢慢上翻軌道。
暫時月供緊

嚟緊想供多一隻
諗緊6823 659 定 823
收息股來講

好似銀行/保險咁 已經複雜到唔知佢搞咩
睇唔明份報表
派紅股呢招真係呃到好多老襯。 試過同好多人講根本無賺, 分分鐘要蝕(成手碎股)都仲係唔明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞