最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
收息就太古B
我係用家, 理得佢邊個賺, 我只睇最後到手有幾多。
如果無必要留錢俾下一代
買年金加攞高齡生果金係最好
收息股當資產

如果得一層自住樓無必要逆按揭
自住樓唔計資產,一樣攞到高齡生津,一樣有樓住
原來咁多選擇,搞到我好亂
尋日同老母傾過,佢希望財富有dd增值

所以麻麻地年金,佢亦唔敢為左拎長者津貼,而將銀行成大筆錢轉比我
應該都係買d收息股先....
其實我嗰時係有個猜想:
年金你舊錢已經俾咗政府, 佢想賺只有喺每月俾你個舊錢有咁少俾咁少。
而逆按揭你舊錢仲係你, 佢想賺錢多D唯一嘅方法就係借多D錢俾你, 所以每月舊錢(喺安全嘅情況之下)有咁多塞咁多俾你。
如果個case係樓主老母有層自住樓(full pay)
有1.5m

推哂去買年金(65歲)
每個月有7950 + 高齡39xx
差唔多12000一個月,一年144000

層自住樓咪留俾樓主囉

每個月用唔哂錢就俾樓主個名買返收息股又得

做逆按揭但楂住1.5m收息股,收唔到近4k既高齡
去左又無層樓

點計都係on9
咁慢慢入都得,1883波幅唔大

反而我想入659
659現價都好抵,星期一開市應該再插多野。
大家買左幾多隻股收息
有時睇下呢隻又想買嗰隻又想買
無理由買到十幾廿隻息嚟收息
我認為10隻手指內就最好啦
買廿隻diversity, 點都好過買5-10隻,一隻唔派息/減派,對個倉影響好大

不過要注意,有啲人又買齊4隻內銀當diversify左, 但其實係一樣唔work
五至六隻,做到平均股息7% 已經好好。
8-10隻內理應最好,
理論上你要定期不停track住每一間公司既發展,而唔係買之前計好曬,買完就唔理
都要搵到廿隻先得
要搵到level 同 659 1883 都唔易

為左分散買次貨
search Forest Capital 收息股收藏家
玩到月月有息派, 十幾隻股
最尾爆哂廠
要建倉就要全球咁睇啦
本身將所有錢擺哂去一個地方都唔穩陣
全球就一定搵到廿隻啱心水
原本三隻 941 1288 2638 最近斬左平均入前兩隻
但係有層樓唔係冇高齡津貼咩?
定係過名俾樓主?
自住樓唔計資產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞