最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
係要長渣..好似我D 939咁...好多年前收股息已經收返哂個成本.而加D貨都係零成本...但唔係隻隻可以咁重注長渣..so far我都淨係敢重注長渣內銀....941 好多好多年前我都有..但果時佢唔係收息股...
小米就唔好提...我呢批貨成本$24買....輸緊三球...要D時間..
Lm
冇....全部都係股票..主要都係做長線...有時用小部份錢短炒都係過下日神..
939,我5.7入啊。。。溝左兩手仲好高。。。
overall睇返
其實939 係上一代最易悶聲發財既收息股
以前舊登聽到宜家又話內銀減派,
又話咩加派引你買多D下年又減返, 乜乜爆
亦都係因為呢D傳聞, 個個寧願走哂去買大貓
來日方長唔洗緊張..以前我每個月出糧, 扣除哂洗費就放哂落939...基本上乜價都有買過咁濟...收幾年息基本上又返哂黎.
成班買收息股
高買低賣玩止蝕

除非判斷成間公司或行業以後唔會復甦
不然短期業績差 股價低迷
先係買入長揸既機會
我覺得未來內銀增加派息比率機會非常大..而家先30%...遲早會上50%...呢幾年大陸財赤勁,風聲更高..
上市2.3,當年有入淨係食息都食到肥

但而家唔知有冇機會上返6蚊
上市頭幾年939都多人買..但到2007上左$8.X...跟住2008又落返$2.3...之後就越來越少人買...同期好多同我一齊儲貨O既朋友, 一早已經放棄左..近幾年直頭去到無人問津....
每次見到佢升都心動想放,唉
05年,係咪要去銀行排隊買939
我另外有1288,3988,係咪長渣好
冇咁誇..都係網上落單...但IPO白表都係要自己填...939張白表我仲有keep住一份o係保險箱.
睇下你自己需要分配..成個倉收息又係唔得...我自己基本上收息部份佔整個組合約50%....跟住30-40%係增長類....5-10%短炒玩下咁.
1883,6823,659請問點睇
1883同659真係唔識..6823 ok的..基本上本地收息我都係介紹朋友買1373 or 6823.
簡單來講跌當收息坐艇
升當賺價走人
呢種玩法玩左咁耐根本長輸
呢D PO 要#438果位巴打講出來先有道理
個個走入來話呢隻派息穩
然後同你講幾錢入幾錢走左下次搵位再入
前後都冇邏輯意思
長線先係皇道
短線波幅其實係好隨機
市場短期是一個投票機,
長期是一個稱重機。
個人感覺三大電訊商穩陣過四大國有銀行
例如你係大陸要借錢除左四大行仲有好多商業銀行
電訊商就淨係得三間
三大電訊商個壟斷性勁好多
當年建行供股, 你有冇供?
有....好耐世紀O既事....果陣時我所有內銀都有哂...隻隻都有供~
呢個難講

你話其他國企有可能會

但係你講內銀 因為佢哋有監管
一定要有足夠部份嘅錢留喺度
所以好大機會要攞利潤補血
巴打 20m 收息 20m增長? 增長除左小米仲有咩?
全倉內銀 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞