最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
我上面已經講左 941有其他業務增長點 1883 唔見有咁多 同埋唔再討論啦 我自己就睇好941 你鍾意1883 咪1883 無咩好嘈
咁你有咩見解
點解呢?
你覺得941 業務增長 cgar 有幾多? 夠唔夠補償到佢同1883 個payout 差異?
payout高 做ddm好蝕底
唔知 等埋24號份業績先估下
清有咩高見
你唔買咪得囉
人地d錢點用你理得人
輸左你又冇佣分 贏左又唔會分比你
搞搞震無幫襯躝返出去啦
唔知呢個高質post可唔可以延續到2
點解
公司賺錢攞其中部份利潤派比股東
何以見解係最撚戇鳩嘅投資方法
呢D post要長開
出面post大部份都係短炒多
希望post 2可以討論埋其他長線投資股票
你開囉
其實市值大100倍都唔止

係幾多隻指數嘅成份股又唔同

買收息股都係想乜都唔做,大覺瞓有錢收啫,941 令我好好瞓 太細隻嘅股份,做唔到呢啲效果
電能實業(00006.HK)公布截至去年12月底止全年業績,營業額12.65億元,按年跌0.9%。純利56.49億元,按年跌8%;每股盈利2.65元。派末期息2.04元,按年持平。計及中期息0.78元,全年派息2.82元,按年亦持平。

集團指,業績因財務成本增加及主要貨幣兌港元弱勢而大受影響。期內,以當地貨幣計算,投資組合溢利貢獻按年增長5%。

於去年,英國是集團最大的營運市場,當地業務帶來溢利貢獻25.17億元,按年下跌10.7%;澳洲業務溢利貢獻13.42億元,升4.6%。

集團提到,來自營運的資金流依然穩健,合共55.28億元,按年增長4.3%。
同內銀一樣 你價夠低就夠安全
巴打均價幾多
宜家值唔值得入
呢D POST到最後通常沉底
個個口講長線收息
當美股/持有收息股升得發發聲
實則日日mon著價等甩貨
唔記得囉。個幾兩蚊。只要你信大陸唔爆就值得入。
電能好似幾好丁
想撈883
攤薄股權係其一,煤氣應該預視到自己盈利已經唔夠派就真
1977都一樣得
941 要比稅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞