最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
883我都玩左幾年 2年7蚊升到11蚊歷史高13蚊 我就覺得現價太高 入左都無咩肉食
利申 7 8蚊都入過
反而銀行股就低位 年中派息一定拉返上去 現價入低玩
股票同定期就無得比既風險完全唔同
不過內銀哩味野就睇你睇唔睇好中國 中國一定唔收皮正常都唔會死
大陸成堆養老雞金靠內銀出糧
買美債都可以財債兼收呀
遲啲利率下降bond price都會升
係人都知啦 屌你老母 大家討論緊收息股有咩係值得長揸同埋可以財息兼收,你係咪覺得自己好撚醒?
買美債都可以財兼收呀
遲啲利率下降bond price都會升
你研究咗咁多年可唔可以分享吓啲論點
唔好淨係拋幾個number出嚟

例如大家想財息兼收,可以討論吓到底邊啲收息股財息兼收嘅機會大啲/細啲,原因係咩?
最基本應該睇debt ratio capex , fcf 同 payout?
留名
2號仔其實唔岩收息咩
Lm
歡迎匯豐歸隊
佢澳洲奶晒野 又係巨嬰一隻 如果唔係香港保證利潤 佢早過亞視執笠啦
認真一問
大家收息股喺銀行定牛牛啲券行入
銀行
無謂講喇 自己知咪算 講完仲要俾人話你 幾咁冇意義
其實大家討論姐
呢到都有正常user㗎

所以收息股冇8%up 真係食得屎
因為美債都輕鬆5%息
會唔會係收息股嘅定價

係用美債做錨啊
認真投資果啲會咁睇 始終都係資產配置嘅一環 自己夠唔夠入場費買債係第二樣嘢

但當然都有啲例外 66 (好多人會當佢係債卷) 純厘數就低過美債
係 所以你見到66跌到一個位 就好似有個鐵底咁樣

如果用美債用錨 其實啲收息股 唔叫特別平

有時啲基金要焗買
我自己呢啲時候揀會搵啲10%以上 再做功課睇吓買唔買得落
睇下對比美債息率差幾多lo
美債入場費1000美元
有香港保證利潤咁唔係仲好咩
另一邊廂同你輸返出去
連新聞都要抄鳩個post

港股收息首選3大電訊股 派息率逾40% 網民加碼:內銀油股同樣抵玩!

https://www.edigest.hk/1128609

追加:35歲提早退休靠4個習慣 呢個歲數係跳槽關鍵!
https://edigest.app.link/Q4dSSqMHixb
收息一定941, 內銀一痴埋內房就價跌。
941 現金流大茄, 跟本唔會輸又唔會開放市場, 穩穩陣陣收息, 而且佢係藍燈籠, 佢一升就沽緊d , 再買番上去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞