最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
技術迭代 5G-6G-…
有其他競爭者

我都係睇報紙聽人up, 其中一個最大隱憂就係收費電視 NowTv… 可唔可以加價,有幾多獨家播映權,酒吧、酒店、茶餐廳會唔會繼續申請
聯絡銀行搞就OK

我揸得比較多,短期內都唔賣,所以先諗住攞出嚟,你哋可以計一計攞出嚟每一首嘅手續費係幾多,之後再存倉嘅手續費係幾多 …. 究竟值唔值得做

慳就慳 10%,同埋佢派息日子比較集中,六月九月
實貨都要比10% wo
派比你個時已經扣左

其他 forum 見到

不過唔係隻隻可以免扣稅
好似係睇註冊地d fd
咁我個d應該無可能了
係,佢個System太複雜,廢事研究,2仔底死跟

3988 嗰啲就冇可能了
剩係果3間國企電信商都夠贏...
宜家D人要平又要收得好
根本理得你咩牌子公司
人地呢幾年又搞埋寬頻, ICT服務
ARI
AGNC
IEP
係中移動先有 財報有寫過
都係之前先發現
其實點解佢會成日比人告
要睇公司公告,每次宣布派息,扣10%嘅上市公司都會出多份 circular 講扣稅事宜
其實都係,依家息率仲有大約7.5%
不過我覺得等佢回返$50中左右好似抵買啲
939個人覺得係4大內銀中升得最快個隻
不過呢排內銀弱,短期內唔好期望會大升
呢個價位或再回啲,買來收息一路守住都唔錯
好係好, 但係完全無成交, 你預咗買咗就走唔到, 揸到地老天荒。
一估就估中
其實最大問題係債無得升。 你買收息股, 慢慢等衰極都可以conver 通漲。
揸實股就唔使俾股息稅 呢部分可唔可以講清楚D?
而家要俾股息稅嘅咩?
941 又破頂
http://wastemid.blogspot.com/2022/08/blog-post.html
係喎,
原來中移動收息會扣你10%股息稅。
又, 原來你提咗出嚟揸實物股票佢又變咗唔收架喎。
又又, 原來ccass 唔算提咗出嚟。
提出黎果下係ccass名, 實貨到手記得上過戶處辦轉名手續。 否則d息要搵上手銀行/券商幫你claim番,中間要收charge
無啦啦喺阿媽手接咗NowTV

派息比率回升至 100%

幾乎每一個場我都去過,當中有唔少垃圾場,不過睇返出租率就算OK,係紅磡個死人場咁鬼差

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞