最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
6823 其實主要收入係來自D乜 ? 就咁睇好似得電訊業務? 但而家競爭咁大
淨係電信業務都夠做,競爭大唔大見仁見智,其實都係佢哋幾個地產商玩晒 (收費電視方面, NOW TV就簡直係獨大,i-cable 自爆,弱智先會申請 MyTv Super Gold)

發牌有限制,固定資本投入又咁大,亦都唔係咁容易入場同佢哋競爭

6823 穩定派息,股東 (包括電訊盈科) 已經好開心

係期望多啲人用5G,固定資產條數就用咗,但係5G上客速度未如理想,多啲人用就可以拉升 ARPU
如果同 941 比呢
0006?
對我來講,呢兩隻都需要同時持有

941,多謝美國佬制裁佢啦,俾個低位我哋入市,不過同時因為咁嘅原因,冇乜外資買,完全冇乜上升動力

A股上完, H股又冇乜料到,有折讓三四成….

都係求穩定,收下息算數啦。

多謝出面另外一個 post 其他巴打提示,揸實股就唔使俾股息稅,所以我打算準備攞晒出嚟

電訊業務,理論上經濟復甦就會好啲嘅,多啲人用電話,多啲人用漫遊,多啲人申請寬頻
btw, 個市閪到震

有啲就算有息派,我都想佢再低啲先買
941 呢排升到癲
依家好似唔太抵買
都係繼續睇實內銀算
哩隻真係今年股王 由40蚊加到56 有升有息
941 $40應該係前年既事
講升幅 佢個frd 762仲癲
MISS 左佢兩個細佬係今年最大遺憾
小弟有幸$3.8個陣入左762
守左咁耐,依家終於有出頭天
但佢個價好似都算穩陣?
即係冇因為呢啲因素而特別跑輸大市
我覺得睇吓入邊有乜嘢先會好啲

唔係反對 但要睇清楚先
清楚自己買緊啲咩
淨係睇個價錢好表面
合資格股票須為恒生綜合指數(「恒生綜合指數」)大型或中型市值成分股。合資格 REIT 須為 恒生房地產基金指數的成分股,且上個曆年的 12 個月平均總市值高於恒生綜合指數的最小中型成分股。

合資格股票或 REIT(受附錄中所述的例外情況限制)須(i) 於過去 12 個月內最少 10 個月,及(ii) 於最近三個月具有 0.1%最低流通速度。就此而言,「流通速度」指特定曆月日成交股份中值除 以月底自由流通調整發行股份。

合資格股票或 REIT 亦須有最少連續三個財政年度派付現金股息的記錄。
一年期歷史波幅(即於評審截止日期前過去 12 個月的每日對數回報標準差)居前 25%的合資格 股票或 REIT 將被排除在成份股選擇對象以外。符合以下兩個條件的證券將被剔除:(i) 過去 12 個月股價下跌超過 50% 及 (ii) 最近 12 個月股價表現在符合條件的證券中排名倒數 10%。
股票或 REIT 按淨股息率予以排位。淨股息率排名前 50 的股票或 REIT 將被選定為恒生高股息率 指數的成分股。
問題係上面位巴打講佢啲持股變得好密
唔係話唔駛睇入面有啲咩
而係佢呢種準則係咪唔好
買置富778算
因為我見佢淨係講 「個價好穩」
而呢個作為買賣準則 好似唔係太好

咁當然想少成本分散係可以買ETF嘅
講返3110 驟眼望落去都係嗰啲高息股
最大比重嘅係中石化 越秀地產 中資電訊商…
以前買過8號仔,但發現佢最主要賺錢來源係6823之後即刻轉6823
請教下點樣轉揸實股?
轉咗之後仲有現金股息收?
939大家點睇?
659幾時上8蚊啊
誠誠最搵錢/值錢係拆出來公司/子公司
6823最大隱憂係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞