最有價值收息股研究所

991 回覆
12 Like 85 Dislike
其實3號攪咩唔再派紅股
但係會唔會依家係過度炒作,之前50幾無人買喔
格隆匯3月15日丨花旗發表報告指,港燈-SS(2638.HK)去年盈利按年上升0.7%至29.54億港元,符合市場預期,利潤温和增長主要由於資產基礎擴大、保證回報及財務槓桿。

該行微升港燈股份目標價,由4.5港元升至4.6港元,評級維持「沽售」,認為其去年股息收益率約6.3%,在美國利率上升的環境下似乎並不吸引,同時將集團今明兩年盈利預測下調11.5%至11.8%,反映利息開支增加。

在香港公用股中,該行偏好長建(1038.HK)及電能(0006.HK),預計兩企或於今年進行有益於每股盈利增長的併購。
會, 但之前環境同而家唔同,而家講明加派息,接國企生業
跟國策處理CLOUD同BIG DATA

所以我係用返最實際既派息率計價, 現價2023 年大約派7% 咁穩定仲有DD增長同大FF空間既公司派緊7% 其實真係無咩好驚 如果驚既咪等下機會落下會唔會貼60再處理
謝展寰:研增加引入內地核電助穩定電價
環境及生態局長謝展寰今早(15日)回應議員質詢時指,會在今年兩電利潤管制協議中期檢討期間,與兩電商議擴闊電力供應市場,研究增加引入內地核電,爭取穩定電價。

政府計劃要求中電增加大亞灣核電廠供電量,由現時佔整體兩成半增成三成半,以引入清潔能源,在短期內減少電費受能源市場影響,但仍要繼續磋商及獲兩電同意。謝展寰又指,長遠不排除在新發展區引入新競爭者,相信對穩定電價有正面作用。

被問及港島電費高於九龍新界,或由於港燈-SS(02638.HK)供電組合不包括輸入內地核電。謝展寰表示,現正規劃在將軍澳興建新的接收電力設施,預計2035年前落成,屆時會將港島納入內地核電供電範圍。
話說有無人都係抄Kano同數簿功課
上面另一位巴打話已經派FCF去到8成,會唔會已經無增長空間?
其實哩D電訊股不嬲都無乜增長空間嫁啦,1883 更加唔見得會有 941反而雲業務爆緊上黎 要接手返民企D生意 所以我睇好941多D
未來五年加大300億capex
兩電嘅燃料成本唔影響佢哋盈利…
實報實銷咁樣計
香港業務
其實電力野我唔多熟 但問題係如果係引入其他公司 咁港燈咪實際賺少左?
Kano
兩電係作為採購方 幫市民同大家買燃料
買返嚟幾點平咗 燃料附加費咪低返lo

佢賺錢嘅係第二部份 輸電
即係點樣由發電廠去你屋企
好似地下啲電線 變電站咁呢

如果真係有第三間公司插旗
佢哋又要起過一大堆基礎建設
咁你話呢樣嘢合唔合理啦?
電費嘅組成部份係

基本電費 + 燃料附加費
好複雜
月供既話
大家鐘意每個月咁供款
定係借p loan咁月供
E.G 941宜家62蚊一次過借30萬咁買曬落去
定係分兩年每個月供13000咁樣
p loan咁樣可以直接30萬滾2年複利
但係之後升跌無人知
我個人perfect p loan咁月供
因為派既息可以cover到利息
同埋可以快啲咁食到2年利息
同埋p loan唔驚斬倉
Arpu 上年增加左1.幾%
雲上年收入增加左110% 去到半年250億
寬頻用户一年升左30%
點睇都叫有增長掛
咁樣送紅股法 (non-cash),有極輕微嘅攤薄小股東作用,大股東見到自己盤數同前景,就梗係唔要多啲啦
意思即係如果有多間電力公司

佢再配套嘅成本都唔細
唔會月供 月供其實唔適合港股 月供要贏係要搵岩一個長期都上既市場同公司 美股會好D 港股就算撚數啦......等跌到心目中價位再分注實際D
是但啦 大家個人喜好問題
比起1883 好D囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞