日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
宜家先睇到個post
留名先
係時候要上水報平安
目前進度:
戰國點將錄
第一位 40%
第二位 0%
第三位 0%

打多幾個先正式上載
以下為候選名單,或者有增減

有安國寺,宇喜多,官兵衛同立花
我始終相信治部會繼續
我始終相信治部會繼續

我呢排走左去做義工,所以冇按Schedule
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手

水攻忍城
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴
我始終相信治部會繼續

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴

治部

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴

治部

頂竟然用天誅形容

咩義工要你出手

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴

治部

頂竟然用天誅形容

三分天災七分人禍喇

水攻忍城

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴

治部

頂竟然用天誅形容

三分天災七分人禍喇

香港好快步澳門後塵

今次係水攻濠鏡城

天誅

原來三成係澳門巴

治部

頂竟然用天誅形容

三分天災七分人禍喇

香港好快步澳門後塵

治部,你老細,豐太閣有言:多難可興邦呀!

天誅

原來三成係澳門巴

治部

頂竟然用天誅形容

三分天災七分人禍喇

香港好快步澳門後塵

治部,你老細,豐太閣有言:多難可興邦呀!

仲要識得引用太閤大人既說話
你真係留心聽書
治部 一切安好?
睇黎我第一個人設定既難度稍高
尼子經久牽涉範圍非常廣泛,請再等我一段時間
睇黎我第一個人設定既難度稍高
尼子經久牽涉範圍非常廣泛,請再等我一段時間

慢慢啦治部
戰國點將錄
「西國謀聖」 - 尼子經久 (上)

尼子經久 (大河劇 - 《毛利元就》劇照)

講解呢位人物前,我地先交待室町後期守護、守護代之間既關係,當時日本有多個武家名門被冊封為各小國既「守護」,代表佢擁有當地既統治權,由於呢班名門受封既地點分散,所以會委任當地既名門、豪族擔當「守護代」,為佢打理一國事務,收取稅務。簡單咁講,「守護」係區域CEO,而「守護代」就係某區域既總經理。

尼子家係山陰道出雲國既名門,當地守護係京極家,而尼子家係京極家既分家,發跡地係近江郡尼子鄉,所以就改姓「尼子」,14世紀時被安排到出雲國擔任「守護代」。「應仁之亂」期間,出雲國人包括松田、三澤氏被山名家煽動而發起叛亂,時任守護代,即本篇主角既父親 - 尼子清定鎮壓叛徒、擊退山名家,幕府因為呢番功勞,就讓尼子家得到更大既自主權,可以號令當地土豪。

而本篇主角 - 尼子經久既時代,老細叫京極政經,掌管出雲、近江、隱岐、飛驒等國,以近江為中心。尼子經久於1458年出生,係尼子家長子嫡孫,16歲到京極家做人質,得到老細贈名「經」字,然後響京都渡過五年人質生活。

1478年,老豆退位讓賢,尼子經久繼任守護代,當時「應仁之亂」剛下惟幕,守護京極家因亂而日漸衰退,尼子經久野心勃勃,想趁機自立,開始拉攏出雲國土豪建立勢力,1482年更拒絕向幕府上繳稅收,呢鋪真係辣著幕府了,安排京極政經討伐尼子家,更宣佈褫奪守護代職務。

1483年,京極政經聯合出雲國土豪,包括尼子家既死對頭 - 三澤氏進攻居城 - 月山富田城,經久知道呢鋪玩大左喇,就響1484年主動投降,事後被放逐出境。因為輕狂而失去一切,尼子經久回憶起呢段往事時,亦不禁感嘆:「不敢想像,呢個係我年輕時犯下既錯誤。」當時經久係26歲。

但係尼子經久並無就此卻步,反而計劃復國,期間拉攏舊部,以及西部既國人包括山中、龜井、真木氏等,密謀兩年之後(1486年),機會終於來了!經久收買一個叫做「鉢屋眾賀麻黨」既忍者集團,趁住月山富田城舉行新年慶典,開放表演團體入場時,喬裝混入團隊之中,乘著節慶與幾十位家臣火燒月山富田城各個據點,令城內一片混亂,尼子經久趁亂復奪城池,高調宣佈:「我地尼子家先係出雲國真正既主人!」

月山富田城 構想圖

雖然攞返座城,但依然四面受敵,最大敵人係鄰近既三澤為國,兩軍實力相當,尼子經久就心生一計,召喚山中勝重道:「勝重,你係我最親近既家臣,呢件事只有你做到,而家我要打你一身,再踢你出城!」

就咁樣,尼子家重臣 - 山中勝重被逐出境,投靠三澤氏,更流傳勝重老母、妻房被尼子經久嚴刑拷問,生活困苦。1488年,山中勝重得到三澤為國信任後,主動提出討伐尼子家,表示自己搭曬線人,一戰可破,於是三澤氏派兵進攻,由山中勝重帶路。走到半路,山中勝重突然消失,尼子軍伏兵從四面殺出,將三澤氏殺個措手不及,尼子經久笑道:「蠢材,山中勝重係我派出既臥底!三澤軍,你地到此為止了!」(註:以上記載於《陰德太平記》(註1))

尼子軍擊敗三澤軍後,乘勝追擊,三澤氏不敵投降,其他敵對國人包括赤穴、三刀屋氏亦望風歸順,自此尼子經久成為出雲最大勢力。雖然如此,但經久依然被視為京極家叛徒,故未有大義名份,不過幾年之後,機會終於來了!

話說京極家自1486年起,分別由京極政經、京極高清兩派爭奪家督,政經兩年後在近江失利,不過一年後反敗高清,將其逐出近江。然而,政經後來因為得罪將軍 - 足利義材而被褫奪家督職位。1493年明應政變,足利義材失勢,政經就聯合六角家反攻,卻被高清打敗,大約在1500年左右逃往出雲國。

尼子經久趁機與京極政經修好,讓對方在出雲渡過餘生。1508年京極政經將個孫託付俾經久後逝世,雖然尚未成為守護,但尼子家已掌握出雲國實權。不過,尼子家既家臣系統,主要係當地國人向其投誠,因此仍有反抗勢力,當中包括西部既鹽治氏、宍道氏等等;同時,佢著手建設著名神社 - 出雲大社既禮拜堂等。

出雲大社 - 正宮及禮拜堂原圖及復原圖, 禮拜堂在1953年因為火災被燒毀, 1959年集資重建
1511年,西國最大勢力 - 大內義興趁京都爆發細川家內亂,就聯合西國勢力一同擁護流亡將軍 - 足利義稙(義材)進軍京都,尼子經久亦參與其中,細川內亂既當事人之一 - 細川高國為打倒政敵而加入大內軍。8月,西國勢力響京都船岡山戰勝,足利義稙復辟,大內義興、細川高國就留守京都,經久既次子、三子分別獲賜偏諱,改名「尼子國久」、「尼子興久」。

尼子經久響京都既時間不長,所以唔會講大內義興上京既事,經久響戰後回歸國內,準備向外擴張,而最大敵人莫過於昔日既戰友,1512年開始籠絡各地反大內勢力,向安藝、石見、備中、備後、伯耆國伸手,但未正式對抗大內家。

西國國人分佈圖

1512年,尼子經久籠絡備後既古志為信、備中既新見國經。
1513年,從弟 - 尼子久幸進攻伯耆,與當地國人 - 南條宗勝在羽衣石城交手。
1515年,安藝國人 - 武田元繁趁嚴島神社繼承之爭,決定對外擴張,便從京都返國,休去大內家出身既正室,與尼子久幸既女兒結為姻親,自此成為尼子家在安藝既最大勢力,積極向從屬大內家既毛利、吉川等勢力侵略,不過響攻打己斐城時,被吉川、毛利聯手攻陷重鎮 - 有田城。

1517年,大內義興因為經久侵擾,加上京都諸事生變,決定準備返回西國。同時,武田元繁趁毛利興元在去年病逝,繼任既毛利幸松丸年幼,趁佢病攞佢命,就響10月聯合熊谷氏等包圍有田城,點知熊谷元直被毛利軍射死,武田元繁親率大軍迎擊,卻在渡河時被毛利、吉川聯軍射殺,當時領導聯軍既人,就係毛利現任監護人之一 - 多比治元就,亦即係聞名後世既毛利元就。

同時,備中既新見國經響尼子支持下,攻打親大內勢力三村氏,

1518年,尼子經久先安排三子 - 興久成為鹽治氏養子,自此改名「鹽治興久」,將呢個麻煩家族收納帳下,完全控制出雲國。此時大內義興因為響京都失利,又聽聞西國多變,計劃打道回府,尼子經久亦正式向鄰國擴張,石見、安藝、備後等國人戒慎恐懼,毛利家盟友 - 吉川氏借姻親關係,向尼子家率先投誠。同年8月,尼子經久向備後國進軍,與包括毛利、小早川、三吉等在地勢力交手。

此時出雲國人 - 櫻井宗的趁尼子經久遠去,舉兵反叛,經久、政久父子在9月回國鎮壓,計劃圍城打長期戰。尼子政久響圍城時吹笛鼓舞士氣,吸引守軍注意,被人順住聲音,一箭穿喉而死。長子戰死,尼子經久悲憤不已,安排次子國久強攻城池,並將櫻井宗的一族慘殺。

10月,大內義興終於返到周防國,準備與尼子經久正式交手,西國雙雄決戰一觸即發。

西國雙雄勢力 (僅供參考)
西國雙雄決戰、尼子經久晚年第日再貼
關於尼子政久既死,有1513/1518兩說
久しぶり
治部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞