日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
中公新書呢年有兩本歷史書好賣得
上星期極速食完其中一本

[url]
https://www.amazon.co.jp/観応の擾乱-室町幕府を二つに裂いた足利尊氏・直義兄弟の戦い-中公新書-亀田-俊和/dp/4121024435
[/url]

用裁判制度改革角度去分析室町幕府初期權力分配
其中作者對定說室町政治倒退
同高師直大惡人觀既辯護都好有意思

推介
中公新書呢年有兩本歷史書好賣得
上星期極速食完其中一本

[url]https://www.amazon.co.jp/観応の擾乱-室町幕府を二つに裂いた足利尊氏・直義兄弟の戦い-中公新書-亀田-俊和/dp/4121024435
[/url]

用裁判制度改革角度去分析室町幕府初期權力分配
其中作者對定說室町政治倒退
同高師直大惡人觀既辯護都好有意思

推介

成功引玉
多謝推介呢本新書, 仲可以送到我屋企
始終睇戰國史都需要原文佐證

前排搵緊桐野作人既島津家研究
留名
D
想問點解個陣日本佛教無主張禁欲?僧侶可以生仔仲要成為宗族係其他有佛教的國家真係難以想像
想問點解個陣日本佛教無主張禁欲?僧侶可以生仔仲要成為宗族係其他有佛教的國家真係難以想像

呢個同佛教流派有關,可以食肉成家既來自淨土真宗,即係本願寺光頭黨既教派。佛學概念我不懂細節,就從概念講下,淨土真宗與佛教講求自我修行既意念不同,佢地認為「只要你信,就可以到極樂世界。」,佛力為「他力」,唔駛自我局限,對日本人而言門檻較低,因此信徒眾多

由於真宗勢力大,以及深入民心,呢點可解釋點解戰國咁多光頭黨起事

呢個同佛教流派有關,可以食肉成家既來自淨土真宗,即係本願寺光頭黨既教派。佛學概念我不懂細節,就從概念講下,淨土真宗與佛教講求自我修行既意念不同,佢地認為「只要你信,就可以到極樂世界。」,佛力為「他力」,唔駛自我局限,對日本人而言門檻較低,因此信徒眾多

由於真宗勢力大,以及深入民心,呢點可解釋點解戰國咁多光頭黨起事

再嘈一把火成個山都都燒咗你

Between 比叡山紅葉季節好靚

信長夠敢咁玩真係破天荒,難怪畀人叫魔王

我事後睇返,近年考古指信長並非燒曬成座山,而係琵琶湖西岸既山王社一帶,延曆本寺並冇留低戰國被焚毀既紀錄,反而有更早已被摧殘既紀錄

至於信長並唔係想撲滅佛教,比叡山、石山本願寺唔係相同流派,前者係傳統天台宗,後者係淨土真宗。早響15世紀京都爆發過法華一揆,可以話係佛教流派間既混戰,另一分支 - 日蓮宗被鎮壓削弱、逐出近畿

織田信長偏偏係傾向日蓮宗,所以見到比叡山、石山本願寺衝住自己而來,佢更樂於為日蓮宗復仇。對當時既佛教徒而言,信長呢場都算係借宗教行事。

將來打blog時我會在比叡山補返呢點
因為要研究本願寺,基本要了解中世日本佛教分佈,係一項大範圍研討主題。日本既宗教戰爭打起上黎,都幾可怕

我事後睇返,近年考古指信長並非燒曬成座山,而係琵琶湖西岸既山王社一帶,延曆本寺並冇留低戰國被焚毀既紀錄,反而有更早已被摧殘既紀錄

至於信長並唔係想撲滅佛教,比叡山、石山本願寺唔係相同流派,前者係傳統天台宗,後者係淨土真宗。早響15世紀京都爆發過法華一揆,可以話係佛教流派間既混戰,另一分支 - 日蓮宗被鎮壓削弱、逐出近畿

織田信長偏偏係傾向日蓮宗,所以見到比叡山、石山本願寺衝住自己而來,佢更樂於為日蓮宗復仇。對當時既佛教徒而言,信長呢場都算係借宗教行事。

對日本宗教實在唔熟
印象中覺得d僧人好癲,有d似而家ISIS個d
因為要研究本願寺,基本要了解中世日本佛教分佈,係一項大範圍研討主題。日本既宗教戰爭打起上黎,都幾可怕

哩個真係唔知

對日本宗教實在唔熟
印象中覺得d僧人好癲,有d似而家ISIS個d

或者咁講,現今既天主教、佛教,以及伊斯蘭教都有世俗化過程,真宗一揆、十字軍、獵巫行動何嘗不是宗教激進過既表現?

觀乎今日,「中國人」都係一種宗教黎,「愛國賊」、「反日行動」何嘗不是激進表現?

哩個真係唔知

有興趣啲 キリスト大名例如大友宗X 多啲

哩個真係唔知

推介一篇關於天主教既文章

《戰國大名改信天主教》,日本史研究札記

http://nihonshi.blogspot.com/2017/09/blog-post_22.html?m=1

哩個真係唔知

http://nihonshi.blogspot.com/2017/09/blog-post_22.html?m=1

我最深刻的大友宗麟係玩信長個陣,見佢光頭成個僧人咁,跟住簡介話佢信左天主仲要建立基督教王國

講起本願寺,其實一直想問佢呢個流派其實係未有一國甚至幾國大名的實力?

哩個真係唔知

我最深刻的大友宗麟係玩信長個陣,見佢光頭成個僧人咁,跟住簡介話佢信左天主仲要建立基督教王國

佢本身都係信佛,宗麟係法號黎,本名叫義鎮
但之後又信左天主教,有趣
派埋遣歐使節團,同埋最搞笑係聽講日本第一次外科手術就係係佢治下出現

講起本願寺,其實一直想問佢呢個流派其實係未有一國甚至幾國大名的實力?

真宗遍及日本,本願寺係其中一支較大既寺院
單論本願寺,佢地有經歷過一段「拓荒史」,由近畿一路開枝散葉到北陸、伊勢、三河等地

三河既本證寺曾經爆發一揆,令德川家康部分手足倒戈,動搖到三河根基,令佢下定決心要限制宗教勢力。本願寺真宗勢力強在借宗教為名義,發動一連串社會起義,加賀國更成為一揆國家
淨係講戰國史,不如改名做日本戰國史討論啦
講源平合戰
紫色部
Etc
淨係講戰國史,不如改名做日本戰國史討論啦

我專睇戰國,開呢個post係想有其他人入黎分享交流 點知就變左齋傾戰國
講源平合戰
紫色部
Etc

(死,以前上日本史同相關學科冇聽書添)
講源平合戰
紫色部
Etc

打錯字

講源平合戰
紫色部
Etc

睇過一半源氏物語

悶到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞