日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
因為要研究本願寺,基本要了解中世日本佛教分佈,係一項大範圍研討主題。日本既宗教戰爭打起上黎,都幾可怕

講起本願寺,其實一直想問佢呢個流派其實係未有一國甚至幾國大名的實力?

真宗遍及日本,本願寺係其中一支較大既寺院
單論本願寺,佢地有經歷過一段「拓荒史」,由近畿一路開枝散葉到北陸、伊勢、三河等地

三河既本證寺曾經爆發一揆,令德川家康部分手足倒戈,動搖到三河根基,令佢下定決心要限制宗教勢力。本願寺真宗勢力強在借宗教為名義,發動一連串社會起義,加賀國更成為一揆國家

所以既然長時間一揆仲係佔據左一整國,咁仲係唔係一揆?
講源平合戰
紫色部
Etc

(死,以前上日本史同相關學科冇聽書添)

睇過一半源氏物語

悶到

比果時d平民睇下有錢貴族點生活,而家香港人梗係睇李氏物語
大和、紀伊一樣兩票啊,有冇關鍵既一票出現呢
因為要研究本願寺,基本要了解中世日本佛教分佈,係一項大範圍研討主題。日本既宗教戰爭打起上黎,都幾可怕

講起本願寺,其實一直想問佢呢個流派其實係未有一國甚至幾國大名的實力?

真宗遍及日本,本願寺係其中一支較大既寺院
單論本願寺,佢地有經歷過一段「拓荒史」,由近畿一路開枝散葉到北陸、伊勢、三河等地

三河既本證寺曾經爆發一揆,令德川家康部分手足倒戈,動搖到三河根基,令佢下定決心要限制宗教勢力。本願寺真宗勢力強在借宗教為名義,發動一連串社會起義,加賀國更成為一揆國家

所以既然長時間一揆仲係佔據左一整國,咁仲係唔係一揆?

呢點朝廷班貴族、莊園主有問過加賀收數,但人地有冇交數就控制唔到了

開分身投票

開分身投票

治部唔會做Diddid姐

開分身投票

治部唔會做Diddid姐

紀伊お願いします٩( 'ω' )و
投棄權、純集氣
紀伊
留名等聽德川賴宣
最後紀伊三票、大和兩票
下一個目的地:紀伊!
推post先
關原電影香港好似冇公司買
關原電影香港好似冇公司買

我預左要靠台灣人提供
By the way前排多事做,黎緊個星期會加返人物錄

19大喎
有無影響?

19大喎
有無影響?

500年後既事,關我咩事
今日係嚴島之戰紀念日
今日係嚴島之戰紀念日

算唔算毛利元就成名既一戰
今日係嚴島之戰紀念日

算唔算毛利元就成名既一戰

最決定性既逆轉戰
但成名戰係佢二十歲時,擊殺武田元繁既有田中井手之戰(1517年/永正十四年)
其實我早就抵達紀州,但唔知當地團隊邊度收風,個個都想掘我出黎開專題,但我有約在身,唔可以逐一奉陪

今次呢位人物,與當地關連一般,但就係留低一樣物件而在當地聞名,其為人巧變現實,能夠順應潮流於亂世扶搖直上,終成大名

下位人物:

「七主之士」
其實我早就抵達紀州,但唔知當地團隊邊度收風,個個都想掘我出黎開專題,但我有約在身,唔可以逐一奉陪

今次呢位人物,與當地關連一般,但就係留低一樣物件而在當地聞名,其為人巧變現實,能夠順應潮流於亂世扶搖直上,終成大名

下位人物:

「七主之士」

藤堂高虎
治部去左打關原
治部去左打關原

治部可能翻唔到牆
治部去左打關原

治部可能翻唔到牆

馬交都要翻牆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞