日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
日本戰國,唔係淨係食日之丸便當㗎咩
正Post
日本戰國,唔係淨係食日之丸便當㗎咩

出外打仗食茶泡飯(食材溝熱茶拌飯), 又或者係用米飯包食材(昆布、海帶、紫菜),整成手卷食用,方便攜帶保存。又有人會拎食材,即場用麵鼓湯煮食,以補充水份;其實今日食既卷物、壽司概念,都係戰國時代粗食習俗下誕生,經後世再改進而成。

講完打仗,講平時正餐,當時農民食飯好簡單,就係細碗米飯加舊蘿蔔;武士就可以加條魚仔,再有錢少少既家庭,都只係多碟配菜及湯,所以安土御膳係極為高貴,一餐起碼洗百幾個碗碟。

吉川廣家:我軍在享用便當,並非真係飯盒,只係食飯既通稱。

今日係華御結買左個明太子沙律飯團,味道幾有係日本個陣既感覺

今日係華御結買左個明太子沙律飯團,味道幾有係日本個陣既感覺

我聽d人講都話好食
留名
http://wtfm.exblog.jp/19410670/
樓主有冇上過呢個網?
都幾有趣
http://wtfm.exblog.jp/19410670/
樓主有冇上過呢個網?
都幾有趣

我既BB班網站,當然有上
而家搵緊日本既歷史雜誌、專題站
推一個
旅遊資訊:今年係伊達政宗450周年誕辰,仙台市推出伊達政宗紀念乘車卡,發售時間係7月15日至12月31日,數量有限啊

旅遊資訊:今年係伊達政宗450周年誕辰,仙台市推出伊達政宗紀念乘車卡,發售時間係7月15日至12月31日,數量有限啊

我10月上仙台

我10月上仙台

買返幾套返黎

我10月上仙台

買返幾套返黎

留念

幸村都係450誕生
好似無咩慶祝
治部黎邊會唔會再講下其他史料?
治部黎邊會唔會再講下其他史料?

呢排有事做冇更新,我諗下講咩先
留名
好似今年會有套関ヶ原上映

日本好似月尾就上畫喇,香港應該好難有得睇

日本好似月尾就上畫喇,香港應該好難有得睇

有有村架純
好想睇
最近日本公開左一封關於桶狹間之戰既新史料,發現陣亡名單包括近江六角家約二百將士,而家有待考究。

如果係真,即係話信長響1560年,即真正通說上洛前(1569年)九年已經透過幕府,聯絡近江勢力,而桶狹間亦有可能唔係織田孤軍作戰,牽涉範圍更廣
最近日本公開左一封關於桶狹間之戰既新史料,發現陣亡名單包括近江六角家約二百將士,而家有待考究。

如果係真,即係話信長響1560年,即真正通說上洛前(1569年)九年已經透過幕府,聯絡近江勢力,而桶狹間亦有可能唔係織田孤軍作戰,牽涉範圍更廣

咁神通廣大,定其實係今川家聯絡六角家助戰?

六角家名單隸屬織田軍陣中,不過呢份資料出於江戶時代,叫《桶狹間合戰討死者書上》,僅列陣亡人數。背後引申既地方包括聯合幕府、地區戰略等僅屬推測,並非證據。戰國史出名今日的我打倒昨日的我

六角家名單隸屬織田軍陣中,不過呢份資料出於江戶時代,叫《桶狹間合戰討死者書上》,僅列陣亡人數。背後引申既地方包括聯合幕府、地區戰略等僅屬推測,並非證據。戰國史出名今日的我打倒昨日的我

d史料實在太多太散......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞