日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
治部會唔會講下戰國經濟史

呢個版塊幾大,我唔專經濟,但第時會嘗試下

以前主線都介紹過樂市樂座、惡錢令、廢除關所等等信長、秀吉時代既經濟改革,仲有德川傳馬制、江戶城築城史、朱印船、絲割符、外國商人貿易等等

真係要講經濟史,可能會由貿易著手,貼近國際
介紹長崎、堺、博多等地,以挑戰當時歐洲既環境
難得黎香港,我想買本日文原文歷史書都咁難

呢個版塊幾大,我唔專經濟,但第時會嘗試下

以前主線都介紹過樂市樂座、惡錢令、廢除關所等等信長、秀吉時代既經濟改革,仲有德川傳馬制、江戶城築城史、朱印船、絲割符、外國商人貿易等等

真係要講經濟史,可能會由貿易著手,貼近國際
介紹長崎、堺、博多等地,以挑戰當時歐洲既環境

頼む

去日本買啦

有都唔會平,去日本買喇
再唔係上Amazon JP訂
btw投和泉國

去日本買啦

無錯 去日本買 順便旅行

樓主平時住邊

樓主平時住邊

我係澳門人

樓主平時住邊

我係澳門人

之前畀秀吉水攻冇水嘛

樓主平時住邊

我係澳門人

之前畀秀吉水攻冇水嘛

簡直係一場浩劫

樓主平時住邊

我係澳門人

之前畀秀吉水攻冇水嘛

簡直係一場浩劫

想當日水攻忍城...................
不過係因為秀吉一意孤行先搞到咁
有冇多啲石田同大谷同島嘅友誼故

基情四射

基情四射

佢哋係嘅咩

基情四射

佢哋係嘅咩

不過就係佢有麻瘋人人驚,我就去關心佢,發覺原來幾健談,加上又係後勤部同事,好快就成為知己。到左死狸貓call馬打上杉時,佢行過探我,我將計劃話俾佢知,佢雖然反對,但兄弟講義氣幫到底

樓主平時住邊

我係澳門人

之前畀秀吉水攻冇水嘛

簡直係一場浩劫

想當日水攻忍城...................
不過係因為秀吉一意孤行先搞到咁

\戰下手/

σ′▽‵)′▽‵)σ
福島正則。 加藤清正

基情四射

佢哋係嘅咩

不過就係佢有麻瘋人人驚,我就去關心佢,發覺原來幾健談,加上又係後勤部同事,好快就成為知己。到左死狸貓call馬打上杉時,佢行過探我,我將計劃話俾佢知,佢雖然反對,但兄弟講義氣幫到底

金や地位に執着しない潔癖さ
暫時讚岐一票、和泉三票
仲有冇新突破呢?冇就聽日截票
暫時讚岐一票、和泉三票

石田基情史
暫時讚岐一票、和泉三票

石田基情史

清高毒撚

WTF
lm學野,勁鍾意睇日本史!
新手留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞