日本史交流討論

442 回覆
57 Like 1 Dislike
治部去左打關原

治部可能翻唔到牆

馬交都要翻牆?

去左動漫台
治部去左打關原

治部可能翻唔到牆

馬交都要翻牆?

去左動漫台

本來想呢幾日打,不過有台灣朋友黎馬交,帶佢地玩而擱置,而琴日係關原之戰紀念日,打倒死貍貓德川家康,係我地既責任
治部where
樓主切匆深潛
[size=6][/size=6]
講古佬係咪坐晒洗頭艇
成個week
關原打敗仗 走左佬
係其他post問過石田巴打話最近有緊要既私事忙
係其他post問過石田巴打話最近有緊要既私事忙

平安就好
潛左咁耐水,真係對唔住各位
其實在下剛忙完大喜之日,而家終於回歸了

同時終於用兩日時間拜讀完本能寺之變本書,寫得幾好,豐富左對戰國大名、天皇權力關係既認識
恭喜治部
恭喜治部
pish
源平戰史有冇咩書推介,坊間好少書

就我所知要搵返日本原文
現存書局既中文書,好少有專題講,多數係通史
你試下博客來搵搵有冇?香港既書局暫時唔見,甚至戰國專題都買少見少,睇原文要Amazon買
留名學野
lm

俠義少年王

俠義少年王

就我所知要搵返日本原文
你試下博客來搵搵有冇?香港既書局暫時唔見,甚至戰國專題都買少見少,睇原文要Amazon買

鐵膽一定係平家物語、源氏物語
市面有D講鐮倉幕府似乎講得唔夠深入
我想針對呢兩個問題去搵答案「點解武士會當權?」「點解平氏政權會輸?」
日文唔算精,原文太艱深

就我所知要搵返日本原文

鐵膽一定係平家物語、源氏物語
市面有D講鐮倉幕府似乎講得唔夠深入
我想針對呢兩個問題去搵答案「點解武士會當權?」「點解平氏政權會輸?」
日文唔算精,原文太艱深

《源氏物語》唔係呢樣啊,係認識平安年代公家朝廷既讀物 ,美少女夢工場始祖 ;相反《平氏物語》呢類軍記,可以當小說睇下打底

我認識源平多數都係睇通史,而家學緊由日本既專題網站學習,但我終究係對室町至桃山時代有興趣多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞