《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
但我諗可能早咗出嚟謝
本身可能冇諗票房口碑咁一般
呢套唔係動作片黎,大家當劇情加文藝片咁睇fit哂
個導演唔該轉行

電影公司唔應該再用呢個導演

可惜浪費咗梁朝偉
比較難入口
所以我都會話長跑快過自由式
但真心呢套戲被underrated 得好緊要啫
竟然係用一分同垃圾去形容係好撚離譜
太暴力大陸係會Cut
唔少戲都有呢個情況
戇鳩
呢套戲絕對比上年唔少港產片優勝
On9
呢套戲絕對比上年唔少港產片 劣
睇咗嗱?
講嚟聽下邊個位唔好睇?
俞琤叫佢要有心理準備 係講得好中
有2000萬票房都係奇蹟
無撚有錯

學王家衞果下就唔會求有票房
奶共? 你真唔識睇定假唔識睇?
我睇左,完全睇得出套戲被閹割左乜野,
更絕對唔係你所講既奶共
一代宗師 王家衞 香港收2000萬左右

呢套係學王家衞拍戲,1300左右 我估
王家衛係咁出周邊掠水你唔講
王家衞幫幾多大陸手機 車 拍垃圾廣告搵錢你唔講
王家衞搵錢搵到咁肉酸都睇唔到
戲係好 但佢唔見得有幾清高
明明擺渡人佢拍 拍柒左搵人頂話係人地拍
而家咪又係走去大陸市場拍戲
佢你唔講 走黎話一個留守香港市場既
我係本地電影人都心淡
邊撚度學王家衞 救命
真唔識睇定假唔識睇
王家衞邊有呢啲起乘轉合
Seriously, 講到導演返大陸搵食犯法,起哂鋼做乜
翁導冇係大陸拍廣告拍劇?之前冇長註北京?

我淨係講咗句王家衛多產嘅時候冇social media哩樣嘢係件好事。你踩一捧一做乜9?

啲戲有人鍾意先有得出周邊㗎嘛咁你咪要屌埋friends或者Star Wars 出周邊賺到笑?

王家衛至少唔會留言反駁唔鍾意佢電影嘅人
擺渡人係王家衛拍,你咁都講得出?
其實你睇咗未? 風再起時有起乘轉合你都講得出
佢個結構係出哂事。麻煩你簡單講吓風再起時個中心思想係乜?
屌,正義迴廊個個撐翁大導
宜家做咩事
自膠,唔係佢執導
捧得越高 跌得越low
六七暴動明明歷史上係左派發起唔講,變咗用左派既講法「反英抗暴」,偉仔獨白輕輕帶過,你可以話呢樣野唔重要所以輕輕帶過,但56年既雙十暴動佢好大場面拍而且spin去國民黨搞事。史實係個時既港督葛量洪出嚟話只係支持國民黨既黑社會(即係戲入面吳唱K班人)搞事,而且屌柒中共干預內政
跟住ICAC首任專員係姬達, 而警察衝擊完ICAC之後對打擊貪污立場最堅定係佢,套戲變左當時唔知邊度嚟既許冠文George Lee 係姬達同麥理浩屌柒班鬼佬高層話佢哋包庇,話佢地個個做幾年就走Hea做,史實係成班警察搞事,麥理浩佢地冇得揀,套戲雖然都有提過,但相信唔熟既觀眾睇完都會覺得係英國佬想息事寧人,呢方面仲衰過王晶拍既金錢帝國,因為係完全將英國人反貪既credit拎走
另外,套戲最後郭富城同杜鵑終老之前睇既電視播緊既係陳水扁貪腐案既新聞,試聞呢樣野同香港既家書有咩關係,當然你都可以話係想表達磊樂以前貪污到隻手遮天有關連,但事實係呢段係咪必要?而史實呂樂2010年先瓜中間冇其他新聞同香港有更大既connection咩
我講呢啲都係而家公映版144分鐘入面既野,明白而家呢個環境同合拍片要拎中國資金好難百分百還原史實,但其實我寧願你唔刻意提好過你扭曲史實而拍,而家出嚟畀觀眾既觀感係日本仔好衰、國民黨搞事、英國佬咩都唔理咁,如果咁都唔叫奶共咁點先叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞