《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
KMT個part我激動左講錯
無國民黨人endorse 14K又未必搞到咁大
但明明六七暴動都好中性係要講反英抗暴真係好嘔心
冇話電影要百分百跟足史實
但如果用史詩式電影 香港人家書去吹捧真心好惡頂
求套戲啲配樂
jazz好正
想問 磊樂老婆同邊個有路?
好散
導演全部用片段式剪接堆砌個古仔
所以成套戲演員幾好心機演都唔會感動

同埋你寫到磊樂變白痴,咁會令成個古仔連成立嘅機會都冇。
套戲太多超現實
但又同套戲夾唔到
14堂條友,日本見到個條友?
bro撐得咁行
㷫㷫地
香港有咁多好嘅嘗試
然後竟然出咗一堆 1分 0分嘅影評
你評 3.5 我都覺得各有口味
評到去 1分我就覺得有心玩嘢
因為踏血尋梅認識呢個導演
點解會同上一次部差咁遠
完全入唔到戲 好失望
感覺佢今次野心太大
要係兩個幾鐘講晒橫跨幾個年代既事
故事線唔清晰 片段支離破碎
成套戲平鋪直敘 睇唔到高潮位
睇到跳舞個到以為拍緊mv
兩位主角人物刻劃又唔鮮明
浪費左佢地既演技
我估唔止,因為電影市道好翻,又有偉仔,同埋同期華語片冇明顯對手,毒舌要睇既都睇左,19歲又落左畫,比較少人睇一套戲前去forum睇評語先睇

通常都係套戲有某個演員,導演,再google下一批打手文,就會入場睇
有冇諗過導演揀呢個題材,呢個cast,
但用呢種剪接「講」古仔。
係迫人一係捧上天,一係踩落地呢?
唔係逼係理解門檻高
你接受到明就好好睇接受唔到同唔明就不知所云囉
前題係真係拍得好先
唔講搵食問題,有能力搵到食既,係本事黎

唔會因為持有某種政治立場,會無啦啦冇本事都搵到食

王家衛,因為作品多,總有兩套係觀眾自己既心水,甚至係精品,所以係有號召力,佢大部份戲我都覺得唔好睇,但有兩套hit中左我,已好夠,精品級

翁作品已唔多,上到精品既更加未必有,雖然我鐘意踏血,但有好大原因因為春夏,肥仔做得好,個劇本穩穩定定已攪掂

王既頂級戲,唔止演員好咁簡單,級數唔同冇乜可比性
唔該唔好用人地唔明做擋箭牌
套戲全部明,
但佢呢種剪法係冇辦法令人對角色產生感情
我都唔駛講情理常識問題,
我只係想指出,咁樣剪,咁樣用旁白「講」情節,係冇感動可言。
嗱,呢啲理性討論就良好好多
我又有興趣傾下
我又唔覺得觀眾個個接受程度咁低

其實我都覺得佢剪得碎
不過又未至少接受唔到
如果話出嚟有啲審美疲勞
我覺得有可能
但睇唔明又似乎有啲弱智
簡單一句
咁拍係冇辦法營造到觀眾對角色有感情。
你咪講左D人唔明既原因出黎
因為本身難明唔明個堆咪直接1分
但依家我明都唔會多過3分
呢個位就屌得啱嘅
我對呢套戲主要有兩個問題
你講呢個係其中一個
其實呢種剪法唔會令人對角色產生唔到感情
產唔產生到感情在於,佢有冇設計到令人深刻嘅情節
佢冇做到,呢個係唔好嘅地方

但真心,呢啲問題都常見
用不著呢套戲咁想"邊"屍法
我有回應你
你睇睇
冇路

只不過係跛豪老婆想威脅佢,暗示可以造謠傳佢同吳唱K有路,從而離間佢同城城
一套作品還一套作品

翁導下次有新戲,都會期待既,但唔係出色既戲,狂撐都起唔到乜作用,定係收左好意就要做野先變成咁夾硬黎?幫倒忙
咩位超現實?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞