《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike

https://www.youtube.com/watch?v=Z-IVkm2xlWg

個人影評後補,睇完係百感交集的
好撚好睇
爛到仆街 仲話好睇? 屌你老味
公道講唔可以話佢爛 只能夠話都幾撚重味精同色水嘢
想睇偉仔彈琴
成套戲除左郭富城 其他人都做得好好
屌唔知做乜鳩跳舞

又奶共又奶到兩頭唔到岸
大撚哂
風再起時 寂靜夜深中想到你對我支持
個幾幕有少少入左lala land mode
我縱要依依帶淚歸去也願意
美指配樂幾正
收到 唔睇了
想知4隻字點解寫得咁核突
套戲奶共奶得好肉酸
青天白日滿天紅旗五幾年掛一定有成塊成塊國旗咁大,點會係咁細既旗仔
五幾年就講幾個宇國民黨人搞事
六七暴動就輕輕帶過話係反英抗暴
仲有許冠文用英文屌柒麥理浩同成班鬼佬事旦搞掂就走好明顯唔啱史實,個陣中英談判都未開始,又未開始放權畀華人,許冠文可以咁大支野超唔合理
臨尾仲要加電視講話陳水扁貪污真係好肉酸
寧願你最尾你吹翻ICAC有幾勁香港有幾繁榮都叫說好香港故事
真係唔好再講係史詩式製作完全唔配
睇左翁導同金成做既訪問
有幾點印象頗深刻
套戲拍左88日,但剪片剪左成2年
其一為左過審
其二中資老闆唔了解當中香港情懷,
所以覺得某d文戲無意思唔夠緊湊要求刪減
另外而家係中國上映連檔期都由黨決定
因為政治環境因素,就算過左審部戲都可能要等返好幾年先有得見光
(最近中國電檢阿頭換左人
所以有一,兩部流浮山電影得以從見天日
9估風火山林都係拍完坐左係到等)
YT睇完部戲比左好一針見血既評語
叫翁導對觀眾做期望管理
(但預告又唔覺得有做期望管理,所以會唔會唔係導演剪)

https://youtu.be/X7CqLbWLUNM
套野悶到瞓著
啱啱睇完
如何
唔好拎住踏血尋梅個心態去睇呢套電影
呢套宣傳好似唔係好勁
本身睇trailer 以為都會ok
點知好似幾差咁
許冠文,最大亮點
呢套故事劇本剪接可能唔好
但美術音效同演技都掂
你追求前者可以話佢爛到仆街
但其他追求後者既人話好睇都無錯

同埋好唔好睇只係主觀感覺
就算99個人覺得劇本差,剩低嗰個都有權覺得好睇
咁驚中伏既話就等耐啲等到 comments 既樣本數大啲先再睇啦
第一 劇本垃圾 史實亂鳩咁,黎歪曲事實。
一係就唔好提,寫又寫得On9。

上面講得岩 明明六七暴動係人都知共產黨搞事 可以輕輕帶過 又話咩年青人搞事

許冠文個個年代邊撚到夠料同港督講野?

一尾係度抹黑鬼佬,以前點差點差,又國民黨點點點真係好撚肉酸

第二 郭富城成日跳舞做乜鳩,勁出戲,拍埋其他人度成個白痴咁,啲配角仲演得好過佢

第三 想學表面奶共產黨,暗諷共產黨但眼高手低,寫劇本個個出撚晒事,好心一係就奶到盡,而家兩頭唔到岸。

大陸人又睇唔明,香港人又屌鳩你

要讚既係其他人都演得好撚好,由其係梁朝偉
每次拍梁朝偉條線同啲Short 都好靚好好睇

屌你老母晒鳩晒啲演員 垃圾劇本 郭富城好心你演技再磨練下啦屌 睇到好尷尬
一套戲最基本係個劇本,劇本寫得唔好不如唔好拍
屌你爛到仆街 愈睇愈嬲
套戲Cut撚左郭富城 或者變佢做配角分分鐘好睇好多

最尾仲要話咩希望警察會唔貪污為社會服務 我笑撚左
唔撚打鳩你都偷笑啦
好撚出戲啊大佬,我黎睇劇情片無啦啦跳舞,同女主角跳完咪算囉,好撚尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞