《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
雖則我唔係唔認同
但你咁講又真係刻薄左少少
悶撚到仆街,又係嗰啲扮高深嘅戲,劇情一忽忽,鬆散到仆街,垃圾導演完全浪費咗郭富城同埋梁朝偉,有啲位可有可無例如郭富城食鴉片,梁朝偉搞隻雞,呢個導演上一套踏血尋梅都係垃圾,浪費咗兩粒幾鐘去睇套垃圾戲,勁多人瞓着
仲有成套戲係咁食煙,差唔多每個short都食煙
我覺得梁朝偉比較有著數,因為個角色接近佢擅長既瓣數,有難度但佢會勝任

郭富城個角色可謂難拿掐。個角色係表面狂妄,但內心深處有一份恐懼,須要表達呢種矛盾,有機會表現得over咗。我覺得佢整體上ok

其實呢套戲想表達一種時勢影響人生既意味,我覺得演員冇大問題。問題始乎係製片人將太多野放入套戲,變成主角人生起跳既感覺唔夠明顯,觀眾感受唔夠深
呢個明顯想學王家衛60年代 男人 食煙
搵邊個都好過矮仔城
矮但人地大把人搵佢拍戲
黎明2017年後電影退咗休
Too much la. 每個short都有, 喺電影世界就覺得好鬼尷尬
bro唔該哂你,具體講到演員套戲入面既風格

郭睇你咁形容,狂果part佢應該冇問題,佢演戲肉緊開外放開,而心入面既恐懼?即無間道既偉仔果種無時無刻做25仔怕曝光果種形式?

等其他bro評下佢處理得點先,唔該

郭咁多套戲,我比較鐘意佢戲份較少既踏血,做個簡單年輕化既老頭差佬,同寒戰入面既佢,角色夠專心,有種沉穩既專業感,觀眾唔會出戲

其他既作品太重痕跡唔太舒服睇得
麥路人係攞命
踏雪都係垃圾?你要求都好高,邊part令你咁不滿?

春夏既表現,好寫實,但講緊一個被殺既人既故事,呢d極端角色可以咁自然,超想象
睇完套戲
個人成陣煙味
完全唔知套戲做乜鳩
咩都有d, 似車仔麵
結構有d鬆散,好似無主線用人物去講感史咁樣,但愛情成份又over左,搞到睇完先大概知佢講咩

至於最尾許冠文同出走個段,似借古諷今多d

but如果唔係個美術好中自已既話,好易比唔知想點既劇情搞到睇唔下去
係咪就算有張叔平同杜可風都救唔到?
少少唔關電影事,香港居然經歷過戰後20年既大混亂之後70年代用翻同樣時間變四小龍算唔算話緊鬼佬認真做都好過而家
屌你咪撚再short
一係講shot 一係講scene
感覺好怪囉,呢頭點完煙,轉第二個畫面又點煙,搞到好似賣廣告咁
呢套戲睇得出演員同幕後都俾心機去拍,但就好認真咁拍咗套唔好睇嘅戲

而且有種感覺係,某啲元素似係老闆夾硬要加,導演唯有妥協,攪到有啲位不倫不類咁
我睇嗰場係謝票場嚟 個導師自己講 驚過唔到大陸審查 我心諗點會唔過呀 大陸不知幾鐘意
麥路人我覺得佢演得幾有feel反而,但劇本太差
踏血我係好鍾意佢演岀,感覺放鬆啲,冇咁用力,感覺自然
聽日睇早場
可唔可以將呢排貼去佢Ig
睇下佢點回應
其實好好睇wo
你幫我貼啦
睇埋雷洛傳,五億探長同跛豪先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞