《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
讀聖早洩
淨係句 你大我呀 已經夠晒高汁
當喺2019 2020上
喺一千萬左右

唔好見呢期港產片春藥期大賣,轉一轉心態
又唔駛講到係教佢做人咁嘅
電影圈仆一仆街就仆大半世㗎喇
我諗佢剪完咗都係本住無第二套拍嘅心態㗎啦
搏一搏囉

見港產片大春藥時代,搏中執到6000萬咪得

不過而家大大獲,1000都唔知得唔得又慘d,點都唔應該輸假冒女團
其實佢拍果陣都未係大春藥時代

我想講翁佢當2019 2020拍完即上,果陣個市你預佢收千幾二千最多,調一調整心態

唔好咁上心個票房啦
果陣收千幾 二千已經好好成績

睇完真係不堪回首,返而想睇多啲ICAC嗰part

許冠文說:「拍《風再起時》很開心,因為我經歷過上世紀1960、1970年代的香港,對我來說,拍攝像帶我回到過去。」

許冠文還改動了英語獨白,導演表示那段對白,也是許冠文想向香港觀眾說的話,絕對能代表許冠文對香港的心聲。翁子光憶述拍完英語獨白那幕後,許冠文問他演得怎樣,當時他被許冠文的演出感動流淚。

未睇入場幫襯下啦
其實哩套戲搞咗咁耐先上,2021年hkiff仲嚟個「技術原因」取消放映,覺得某程度係令觀眾嘅期待值拉高咗,結果入場睇到不似預期只能講期望越高,失望越大
我覺得套戲無講到咁差
一定唔係爛

期待佢整返個終極版4粒鐘
剪得太碎係真
觀眾要好集中
我又覺得幾好睇喎,唔知偉仔搶戲定其實應該叫藍剛傳,個個都做呂樂,係藍剛呢個富家子弟講出香港核心價值我又覺得幾好睇
城城結婚果日
同隻雞係天台玩槍
香港唔收得都算
最大問題係大陸唔收得
咁搞好難再有大製作搵翁子光
佢偶像王家衛上晒神台
當年一代宗師一樣係蝕錢
王家衛就用口碑換投資
但而家風再起時連口碑都唔掂
王家衛式賣片法真係唔係個個都得
之後都係翻翻小成本度睇下有咩搞鍛鍊多幾年先啦
玩文藝預咗無票房
係搵獎攞同口碑撐自己
戲名 風再起時

係唔係想講 而家香港貪風又再起了
王家衛都算多產?
睇到話天佑殺左條女呀哥覺得痴撚線 係咪多左
講真 真係自己入場睇啦嗰個未睇就話唔會入場

自己覺得套戲係值得一睇的
之前Babylon票房差,外媒好多都話差,爭啲無入場,點知係一等一好戲
太保個角色係向前定向華炎?
定係兩個撈埋咗
而家票房800萬都無

好撚大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞