《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
本身就係估佢改史實,所以一路唔敢入去睇。呢度幾位都話史實鳩噏,係咪代表真係唔使睇?
黎明fans
呢D好壞參半既戲都係留番係屋企睇算
睇呢個訪問都知 奶撚硬嘢

佢話呢套應該3個幾鐘先最好

Btw 翁子光變咗林雪
又幾幕 以為梁朝偉拍緊007
呢套好似學王家衛拍四大探長,又溝dlala land 再溝007咁啦
所以翁導都話依套係港版once upon a time in america

本嚟4個鐘嘅戲夾硬剪做兩個鐘

無論口碑定票房都仆街
咁你叫D人入場睇好定等埋完整版睇好呢
星期六去巴倫紐睇,幾伏都唔驚
60蚊早場
早場再平啲,下午係60
合拍片唔可能有完整版啦
敝除套戲其他野,淨係睇兩大主角+情感瓜葛,其實幾唔錯,尤其磊樂南江嘅人物背景,build up得好好
睇演員嘅亦都值回票價,朝偉城醒唔駛講,我係為老許同周文健入場,兩個嘅演出都好正

不過啲剪接唔太掂,學王家衛但得其形不得其神,想文藝又唔文藝得哂,跛豪同老許嗰段好似為咗史詩感夾硬加落去

更加失望當然係扭曲史實啦
反英抗暴講撚到好似民憤自發示威咁
警廉衝突
真正講數嘅姫達竟然做茄哩啡,老許幫icac講哂兼頂撞麥理浩講撚到麥理浩包庇黑警咁,咁成立icac嗰陣又唔提麥理浩話要成立?
不過講真,俾大陸電檢阻呢阻路搞到依家先上到,我已經唔會怪翁子光
頗長影評,不喜勿插
發覺打左成個lunch hour,其實仲有好多野想講
但導演話咩呢套係比香港既情書,都係個句,搞掂個故事先
《功夫》同《一代宗師》呢堆就真係比香港人既情書
佢地唔會講出黎,係拍出黎,作品有永恆既吸引力先係最好既情書
咁講黎其實就有D拓柒....
啫係咁我睇撚完兩粒鐘個版見到呢段你想我比咩反應呢
體諒定叫你回水好呢
見宜家宣傳已經用哂
「給香港的情書」
所以咪愈睇愈屌囉,眼高手低,想學但未夠料。

恨鐵不成鋼,浪費晒啲演員

我情願佢奶到好徹底,都唔好搞到而家咁四不像兩頭唔到岸

唔識寫唔緊要,咁咪避重就輕直接唔寫,而家寫到不倫不類
回水 或者當睇美術展
咁我自己又真係覺得頭一個鐘個段睇景都值
之後就........
成場戲 mute撚左佢或者淨係留偉仔把聲ok
睇trailer 有陣王家衛味就知死硬

抄唔到

除非係用王家衛味去笑王家衛style d gag 片就ok
最好笑係一拍梁朝偉條線同鏡頭就王家偉,一換其他角色好似郭富城就完全唔撚同晒,兩個風格黎,睇到我勁出戲。
分分鐘郭富城個角色比 謝君好做 仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞