《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
最威都係幾個月前睇,點幾年前睇的,想學
佢喺中國電檢做
其實翁導上次幫張婉婷講說話真係好撚型, 好公道。但翁導成日太想同唔鍾意自己嘅人解釋了,唔好咁在意討厭佢嘅人點睇佢,佢點都唔會please到哩啲人。

佢覺得如果佢冇幫張導講說話,哩種人係會入場支持佢咩?套套戲都等哩啲痴線佬入場就死得啦。

但佢唔好覺得自己冇為港產片帶黎正面影響。例如本來俾打手跣咗入場睇明日同飯戲之後,已經好唔想再入場睇港產片嘅觀眾。會因為佢監製嘅正義迴廊,佢同天導極力推介嘅給十九歲的我都好睇,先放低到bias去繼續睇港產片。
雖然次次都覺得佢要打千字文好似有少少情緒勒索。但諗深一層又會好心痛冇比佢更高地位嘅人出黎幫佢講好說話,導致佢監製嘅戲又要佢打千字文,佢導演嘅戲又要佢打千字文。
認真,微膠少女真係好差好差,係十年內最差港產之一。但佢拍完微膠之後拍嘅踏血係得到獎項上嘅極大認可。一個導演可以拍到垃圾片之後,又企得返起身拍一套梁朝偉都欣賞嘅戲,然後梁朝偉仲肯幫佢拍之後套戲,其實已經好大光榮。
光榮到可以蓋過風再起時多唔多人鍾意。
都未必再有新晉導演可以同梁朝偉合作到,新晉導演可以有無限個,但梁朝偉就只有一個。

I'm glad 王家衛多產嘅時候,冇得用social media打千字文幫自己套戲解釋/叫人入場。導演唔應該需要做哩啲嘢。
bro覺得套戲,有踏血尋梅幾多成水準?唔該

踏血我串流翻睇左兩次,幾好睇
岩岩睇完
真係除左睇朝偉個靚仔樣
同許冠文個幾part有啲睇頭
同埋啲境搭得幾好
其餘都唔知做乜撚
錦繡多味魚咁
呢套唔收得

我覺得唔關咩「杯葛」事,亦影響唔大

因為佢口碑唔夠硬淨 奶嘢係好正常
踏血如果10分計呢套最多5分
感覺好似兩個幾鐘內,一口氣睇晒幾集電視劇咁。畫面係靚,音樂ok,但劇情唔算吸引,唔易理解個故事想點。我覺得製作者企圖心太大,將太多野放晒入去,但出黎既效果唔係咁理想
又一套畀過審整死嘅作品?
好好睇
我諗呢兩套咁耐都未出到街嘅原因都係剪出嚟太爛想盡救
風再起時同明日戰記呢啲喺後期膠著咁耐嘅都係例子嚟
bro請問你已入場睇左?見你討論NBA比較多

我未睇,但一套戲有偉仔,都可以咁多負評,唔似係成功既作品,所以未有打算入場睇

毒舌同19歲我都入場睇左,毒舌我覺得唔多好,謝君豪睇完他水𥖁,就一面倒幫哂黃子華極冇說服力,而個idea係黎自個古惑仔同差佬既對話,但當然唔得都唔算爛,因娛樂黎講當睇香港電視劇

19歲非常好睇,超預期,美中不足係結尾時因班女已冇心機拍落去,收得急同馬夫,但整體已好好,但好睇係建立係班女既痛苦之上
點解毒舌票房咁高,有冇人可以解釋一下
bro可以評價下兩位男主角既表現?對比又得,同佢地本身其他作品比又得

唔該先
都係個句 眼高手低
一係就去盡 一係就唔好寫入劇本
成套戲整到一忽忽,有入場睇既應該會留意到 城城 同 偉仔 運鏡同拍攝手法有啲唔同 睇到好撚出戲
唔知係郭富城太鳩定真係拍攝手法問題

拍係拍得靚 音樂得 但劇本唔撚得

唔該比啲誠意寫好個劇本先啦 晒鳩晒啲演員
爽片係咁 3歲都睇得明票房點唔高
個5分唔關劇本事 係演員(除左郭富城)音樂同美指功勞
科幻片
現實魔幻主義片
情感投射打飛機+ 黃子華
講好睇 正義 好睇好多,但三級片又要用腦,普通香港人識西睇咩 好難拎高票房,毒 係合家歡又bbq end咪收得 毒都好睇既
童話故事
因為除左視聽享受係唔差其他真係出哂事點會唔多負皮
佢要玩穿插式同用調度影像敘事黎講故事
一黎門檻就高理解唔係容易
二黎就預左會牽一髮動全身
只要冇左一忽成個節奏同結構分分鐘崩盤咁款
依家就令人睇到只會係支離破碎唔知講咩
或者會有個剪得好D既版本既但依家成品就係唔理想
你問我睇唔睇好真係答你唔好睇或者上網出碟睇算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞