《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
呢套唔知想點
但梁朝偉令到我想睇晒成套戲
睇完最想知嘅係南江個火機邊到有得買
所以真係唔好信曬啲影評
對題材有興趣嘅就去睇
美術展我睇返亞飛正傳,花樣年華啦
風入面啲舊香港場景太片場,太人工啦,街上啲舊化污漬太假
王家衛果種真好多,啲建築物你感受到有生活氣氛
城城
連奶兩套

呢套同斷網
落雪唔係ff出嚟架咩
冇條扮4條 有咩計
明明冇料 又比人硬棒 套套拍住其他影帝真係高下立見
點會呀有人睇住佢 先畀咁大BUDGET嘅片 最多遲啲咪拍返千零2000萬budget
套戲拍嚟賺大陸人錢 香港票房一億都冇用
想問如果本身支持中共 同個人比較藍的話啱唔啱睇
disney+ 上咗, 殺日軍都有,會好啱你睇。
2億製作 收得5千萬
蝕死公司
我諗起 singing in the rain
講雙十同講67兩次暴動的手法,同埋講到許冠文果段speech,真係睇到我好唔舒服。
拍埋兩個tony leung度,對比之下次次都仆哂街。
梁朝偉就算唔練,叫人做手替,一樣收得番呢個價。
佢練,只係代表佢好認真。
依套野兩樣垃圾位:
1. 亂講歷史。根本就係左膠野。
2. 是鳩旦旦影啲慢Short,打埋啲昏黃燈光就當係文戲。屌你老味,完全唔自然
(2) 我可以忍,(1)真係DKLM
剪到一忽二忽,俾佛佛睇架? 垃圾片
總睇來講覺得唔係非常差,中規中矩
但有一部分係偉仔carry
套戲太貪心咩都講小小
變咗咩都掂啲又唔夠到肉
例如愛情嗰part睇到條女比人槍殺先知偉仔中意佢
中間城醒偷食又係多餘,應該刻話多啲兩公婆初頭嘅愛情後邊再偷食先表達到,跟住加埋佢個初戀就更無謂
偉仔嗰到就無神神結埋婚最後老咗又突然話咩相依為命
到爭探長嗰part動機又唔夠明顯,後邊偉仔話咩有理想,轉頭又係一伙
如果減少啲情節專心刻話多啲人物同中心劇情一定好好多
好似前期啲日軍片段都差好遠
最過份係上一幕梁朝偉醒覺做聖人撥亂反正
下一幕就去同對家講喂我俾返支旗你揸
大家開開心心一齊貪污啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞