《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
我覺得正常電影90分鐘左右就足夠
大堆頭嘅2個鐘頂盡

基本上好少電影真需要用到兩三個鐘
所以我一直以為打牌個度就係轉折位

因為又舖哂路大家反面、又暗示郭富成靠老婆先去到呢個位,點知一個屈尾十就
今晚睇完,

覺得導演佢好想做到有花樣年華嘅感覺,但係又要好有現實咁樣去敘述貪污嘅故事⋯⋯
一忽忽咁。。。
唔係拍得唔好,但個結構好奇怪。。

仲有我勁唔抵得點解何佩瑜可以嘴梁朝偉?!?
佢究竟塞咗幾多錢俾導演!?
就算冇戲份都要同梁朝偉一對仲可以有得kiss
就係劇本唔夠吸引
一樣睇到打牌嗰場以為開始有啲轉折睇
吖屌又唔係
到以為開會有人要反骨
吖屌到最尾又唔係

好似冇咩嘢推進,就交比歷史攪掂啦咁樣
今晚睇完
無頭用嚟形容套戲就fit哂

歌舞片 抗日 食鴉片 槍戰朝偉好似抗日神劇咁,城醒見到佢救咗個細佬就話停火 反殺日本軍官
成套戲不斷現實 超現實來來回回
完全唔知睇緊乜 導演表達緊乜 冇主線 似同時睇緊幾集單元劇多啲

對白垃圾,好推砌
畫面時不時王家衛feel

兩個主角反面之後 梁朝偉竟然係話想執返好啲規矩,但係佢一樣保護住跛豪 做緊嘅嘢同其他探長有咩分別
講到跟佢個套就窮人生活得就唔污煙漳氣咁

呢套戲係冇記憶點(唔計上面講嘅垃圾位
一路睇一路想叫回水
我寧願睇返王晶金錢帝國 起碼叫做一個有頭有尾 有起承轉合嘅故事

配樂同埋許冠文都做得好但係呢套戲浪費哂
感覺上剪接出晒事
頭一個鐘散到仆街
中後段好少少但完全感覺唔到任何累積成就佢地之後行動既動機
啱啱上實大把PR帶風向
香港曾經輝煌可時再起
佢拍嗰陣係2019之前
當時劇本批咗前朝政府無治理好香港
黑警當道
點諗到呢家要幫差佬洗白

呢家個故仔描述黑警之餘
要硬生生插啲日本仔國民黨落去
所有單位描黑晒香港好似喺英國佬之下無好過咁
加埋梁朝偉嗰句我哋中國人嘅野自己攪掂定要英國佬黎插手好明顯啦

翁導點估到講前朝政府黑警都攪成咁
坦白講
單純好唔好睇,踏血勝
但風係另一種,有啲唯美有啲文藝
如果踏血有 10 分
風再起時大概 8分左右

不過一個自由式,一個長跑,
咁比法好難話公道
好認真
我先睇得個一次
我理解唔到啲人點解理解唔到
睇下會唔會有 director cut 出碟
睇完,唔錯,有d記錄片feel

由兩個初相識,到開始有矛盾,到又和好,講得幾好

呢套會唔會俾許冠文拎次最佳男配角敬老

btw, 其實邊個指示殺郭富城老婆,係梁朝偉定譚耀文?
同問,剪到碎到。。跟唔切邊個又埋咗邊個堆。。。
又或者邊個幫邊個做嘢
貪污再起時
我想問跛豪老婆係邊個,一時唔認得
導演前女友
張可兒
但大部分啲影展、頒獎禮都係唔同片種一齊比㗎啦

同埋你仲要係同一導演嘅作品,觀眾實會比較

明明前作低成本,冇卡士,但套戲出嚟好睇啲,觀眾一定會有疑問
可能大陸要咁改先肯俾大陸上
btw
我記得唔知邊到睇過拍攝花絮
有場戲係郭富城俾人綁住雙手吊起,有條友拎個鎚dup佢
點解套戲冇呢場
佢就係cut咗好多
明哂
張可頤⋯⋯佢有嗰種外表同氣場,但係講對白唔知點解好 kam, 完全俾杜鵑比下去
好後悔無睇完呢到先睇 悶到嘔浪費左兩個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞